Sůl obohacená o draslík
prospívá vašemu srdci

Sůl obohacená o draslík
prospívá vašemu srdci

29. 3. 2013

Pokud vyměníte běžnou sůl za tu obohacenou o draslík, můžete snížit riziko úmrtí na srdeční choroby a rizika dalších zdravotních komplikací, jako je vysoký krevní tlak, cévní mozková příhoda nebo cukrovka. Vyplývá to ze studie provedené mezi obyvateli domova důchodců v severním Tchaj-wanu.

V rámci studie byla ve dvou z pěti kuchyní v domovech klasická sůl zaměněna za sůl obohacenou draslíkem. V obohacené soli je zhruba polovina množství sodíku nahrazena draslíkem. Další tři kuchyně nadále používaly k vaření běžnou sůl a ani jiným způsobem se ve vaření neomezovaly.

Draslík snižuje vysoký krevní tlak

Důvodem, proč se výzkum zaměřil právě na použití soli, byl velký vliv její konzumace na vznik vysokého krevního tlaku a onemocnění srdce. Zatímco vysoký obsah soli ve stravě vede ke zvýšení krevního tlaku, naopak draslík má vliv na jeho snížení. Pro zajištění relevantních dat dostával každý tchaj-wanský penzista jídlo vždy jen s jedním typem soli. O experimentu byli jeho účastníci informováni, ale nevěděli, jaký typ soli konzumují právě oni.

Pozor na onemocnění ledvin

Většina účastníků studie měla více než 65 let, měli obdobnou hmotnost, asi 40 % z nich mělo vysoký krevní tlak. Žádný nebyl upoután na lůžko a neměl ani problémy s ledvinami. Lidem s onemocněním ledvin hrozí při zvýšeném příjmu draslíku například porucha srdečního rytmu.

Veteráni byli sledováni v průměru po dobu asi dva a půl roku. Během této doby 504 z nich zemřelo. Oproti srovnávací skupině zemřelo v experimentální skupině méně osob z důvodů kardiovaskulárních chorob, tzn. v souvislosti s vysokým krevním tlakem, selháním srdce, mrtvice nebo cukrovky.

 

Celý  článek si můžete přečíst  na portále Toplékař zde.  Na portále www.toplekar.cz najdete také speciální sekci, která se věnuje zdraví seniorů.
srdce zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%