Šok pro Řecko: Onassisova pýcha,
ostrov Skorpios, koupili Rusové!

Šok pro Řecko: Onassisova pýcha,
ostrov Skorpios, koupili Rusové!

15. 4. 2013

Je všeobecně známo, že si pohádkově bohatí Rusové s chutí užívají luxusu a rádi dávají najevo své finanční možnosti. Potvrdila to i dcera ruského miliardáře Dmitrije Rybolovleva, která si teď koupila řecký ostrov Skorpios od dědiců rejdaře Aristotela Onassise. Ten se zde v roce 1968 oženil s Jackie Kennedyovou. Jekatěrina Rybolovlevová (24 let) se už předloni proslavila koupí vůbec nejdražšího newyorského bytu za rekordní sumu 88 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč).

Společnost jednající v zájmu Jekatěriny Rybolovlevové ukončila nákup skupiny společností dosud vlastněných Athinou Onassisovou. Mezi aktivy figurují ostrovy Skorpios a Sparti, uvádí se v komuniké. Rybolovlevová si ostrov pořídila jako dlouhodobou investici a hodlá jej zvelebit za pomoci technologií respektujících životní prostředí. Hodnota transakce nebyla oznámena. Řecký tisk ale odhadl kupní cenu na 100 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun). Koupi předcházely pověsti na okolních ostrovech, že rejdařova vnučka Athina Onassisová (28), žijící v Brazílii, vyjednává s Rusy, aby jim pronajala ostrov v Jónském moři, který naposledy navštívila snad v roce 2004 a už dávno se ho prý chtěla zbavit.

Jekatěrina je nejstarší dcerou vlastníka fotbalového klubu AS Monako. Majetek Rybolovleva (46) časopis Forbes naposledy odhadl na 9,1 miliardy dolarů, což stačilo na 119. příčku na žebříčku největších boháčů světa. V roce 2010 prodal za 6,5 miliardy dolarů velkou část svého podílu ve výrobci umělých hnojiv Uralkari. V květnu 2008 koupil v USA sídlo Donalda Trumpa na Palm Beach, Maison de L'Amitié, za které zaplatil 95 milionů dolarů. Za 300 milionů dolarů si pořídil loft v Monaku a dům na Havaji, který dřív patřil herci Willu Smithovi.

Příklad Onassisové není v Řecku, potýkajícím se s hospodářskou krizí, ojedinělý. Podle tisku se katarský emír stal majitelem několika soukromých ostrovů v okolí Skorpiosu. Zadlužený řecký stát také zpeněžuje své přírodní krásy, ale dává je jen do dlouhodobého pronájmu.

 

Kdo to byl
Aristoteles Onassis
Rejdař a jeden z nejslavnějších a nejbohatších Řeků 20. století. Stal se všeobecně známým nejen pro své velké bohatství, ale také vztahem s tehdy nejuznávanější operní pěvkyní Marií Callasovou. Nikdy si ji však nevzal a v roce 1968 ji bolestně ranil svatbou s vdovou po americkém prezidentovi Kennedym Jacquelinou Kennedyovou. Onassis zemřel po těžké nemoci v 69 letech. Svůj ohromný majetek rozdělil na dvě části – 55 procent získala dcera Chtistina, 45 procent připadlo Nadaci Alexandra Onassise, vytvořené na počest zesnulého syna. Christinin podíl zdědila její jediná dcera Athina Onassisová.

milionáři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.