Rozmilá Shirley: dětská hvězda, 
zažila v Praze Rusy i vůni svobody

Rozmilá Shirley: dětská hvězda,
zažila v Praze Rusy i vůni svobody

22. 4. 2013

Jako devítiletá měla měsíční příjem v desítkách tisíc dolarů. Její podoba se objevovala na kosmetice, panenky Shirley byly hitem a prodávaly se po milionech. Američanka Shirley Templeová-Blacková se totiž proslavila jako dětská filmová hvězda.

Po filmu se vrhla na politiku

Většinu ze svých více než padesáti filmů si zahrála ještě před desátými narozeninami. Už jako šestiletá získala sošku zvláštního Oscara coby uznání za přínos k filmové zábavě roku 1934. Poté byla jako sladká zpívající holčička s lokýnkami po několik let největší kasovní hvězdou Hollywoodu. Zářila například ve snímcích Malý rebel (1935), Heidi (1937) či Malá princezna (1939). Čeští diváci si ji stihli oblíbit ještě před začátkem druhé světové války, po obsazení Německem se však s jejími filmy museli rozloučit.

Po skončení filmové kariéry a sňatku s druhým manželem obchodníkem Charlesem Blackem v roce 1950 ji její sociální aktivity přivedly do politiky. Jako angažovaná republikánka kandidovala v roce 1967 do Kongresu a byla jen těsně poražena. Prezident Richard Nixon jí svěřil funkci v OSN a jeho nástupce Gerald Ford z ní udělal velvyslankyni v Ghaně a šéfku protokolu v Bílém domě.

Americkou velvyslankyní v Praze

Templeová-Blacková se objevila i v Praze. Zažila tady obsazení země vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Tehdy v Československu pobývala jako zástupkyně organizace bojující proti roztroušené skleróze. Ve velmi prestižní roli u nás vystupovala v letech 1989 až 1992, kdy působila v tehdejším Československu v roli americké velvyslankyně.

Po skončení své mise v Praze v létě 1992 odešla z diplomatických služeb a věnovala se rodině a manželovi, který zemřel v srpnu 2005 – pár měsíců poté, co byla jeho žena v Los Angeles oceněna Sdružením filmových a televizních herců (SAG) za celoživotní dílo. Někdejší roztomilá holčička Templeová-Blacková slaví teď, 23. dubna, své pětaosmdesátiny.

herecké legendy politika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.