Shakespearovské slavnosti
jsou už letním fenoménem

Shakespearovské slavnosti
jsou už letním fenoménem

23. 4. 2013

První letošní premiérou Letních shakespearovských slavností bude svatební crazy komedie Sen noci svatojánské, v níž se objeví například David Prachař, Hana Vagnerová, Martin Písařík a Vanda Hybnerová. Inscenaci nastuduje režisérský tandem SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský).

„Do Prahy zavítají ze Slovenska Dva páni z Verony ve dvojjazyčné verzi – v hlavních rolích se objeví Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ondřej Kovaž a Milo Kráž – a také ostravští herci s představením Marná lásky snaha,“ uvedla mluvčí přehlídky Johana Turnerová. Uskuteční se rovněž reprízy oblíbených her Richard III., Zkrocení zlé ženy a Veselé paničky windsorské.

Předprodej vstupenek na tento nejstarší a největší festival divadelních her Williama Shakespeara pod širým nebem v Evropě se právě rozběhl – nabízí je síť Ticketportal. Přehlídka se uskuteční na Pražském hradě od 28. června do 7. září.

„Vznik festivalu inicioval Václav Havel, který začátkem 90. let zpřístupnil Pražský hrad umělcům a veřejnosti. První shakespearovské představení se tu uskutečnilo už v roce 1990, od roku 1998 se tu slavnosti pořádají pravidelně,“ řekla Turnerová.

Letní shakespearovské slavnosti se odehrají v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a na nádvoří Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění na Malostranském náměstí. Dále na brněnském hradě Špilberk, na Slezskoostravském hradě v Ostravě, ve Zvolenu a v Bratislavě. Cena vstupenek začíná od 250 korun. Více informací o programu, repertoáru, cenách vstupenek a slevách naleznou zájemci na adrese www.shakespeare.cz.

Loni navštívilo Letní shakespearovské slavnosti v České i Slovenské republice přes 83 tisíc diváků, o 2000 více než v roce 2011. Téměř 43 tisíc návštěvníků je vidělo v Praze. V Ostravě spatřilo festival přes 14 tisíc lidí, na brněnský Špilberk jich zavítalo 12 tisíc, zhruba stejně jich dohromady přišlo na hrady v Bratislavě a Zvolenu.

divadlo festival
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...