Ve čtvrtek půjde pozorovat
částečné zatmění Měsíce

Ve čtvrtek půjde pozorovat
částečné zatmění Měsíce

23. 4. 2013

Jediné částečné zatmění Měsíce, které bude až do září roku 2015 vidět v České republice, nastane tento čtvrtek pozdě večer.

Měsíc vyjde podle astronomů ve 20:09 středoevropského letního času (SELČ). V té době bude již několik minut v polostínové fázi zatmění. Tmavnutí bude sílit a částečné zatmění pak začne o necelých 25 minut později, ve 21:54 SELČ. Maximální zatmění by mělo být vidět ve 22:07 SELČ. Částečné zatmění skončí zhruba o čtvrt hodiny později.

Další tentokrát úplné zatmění Měsíce bude až na státní svátek 28. září 2015.

Nedaleko zatmělého Měsíce bude možné pozorovat i planetu Saturn. Lidé si mohou úkaz i vyfotit. Měsíc v úplňku je velmi jasný objekt, pokud použijí jednodušší kompaktní fotoaparát s vestavěným zoomem, mělo by se potemnění Měsíce na snímku projevit. Kvalitnějších snímků ale dosáhnou pokročilejšími zrcadlovkami s objektivy většího ohniska.

„Zatmění Měsíce vzniká při průchodu našeho kosmického souseda zemským stínem. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně tři měsíční zatmění,“ uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o 5° a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5°. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde.

Měsíc
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...