Ve čtvrtek půjde pozorovat
částečné zatmění Měsíce

Ve čtvrtek půjde pozorovat
částečné zatmění Měsíce

23. 4. 2013

Jediné částečné zatmění Měsíce, které bude až do září roku 2015 vidět v České republice, nastane tento čtvrtek pozdě večer.

Měsíc vyjde podle astronomů ve 20:09 středoevropského letního času (SELČ). V té době bude již několik minut v polostínové fázi zatmění. Tmavnutí bude sílit a částečné zatmění pak začne o necelých 25 minut později, ve 21:54 SELČ. Maximální zatmění by mělo být vidět ve 22:07 SELČ. Částečné zatmění skončí zhruba o čtvrt hodiny později.

Další tentokrát úplné zatmění Měsíce bude až na státní svátek 28. září 2015.

Nedaleko zatmělého Měsíce bude možné pozorovat i planetu Saturn. Lidé si mohou úkaz i vyfotit. Měsíc v úplňku je velmi jasný objekt, pokud použijí jednodušší kompaktní fotoaparát s vestavěným zoomem, mělo by se potemnění Měsíce na snímku projevit. Kvalitnějších snímků ale dosáhnou pokročilejšími zrcadlovkami s objektivy většího ohniska.

„Zatmění Měsíce vzniká při průchodu našeho kosmického souseda zemským stínem. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně tři měsíční zatmění,“ uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o 5° a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5°. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde.

Měsíc
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Tak to se těším, jen aby vydržela jasná obloha.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.