Další triumf Helen Mirrenové! 
A opět díky roli královny Alžběty II.

Další triumf Helen Mirrenové!
A opět díky roli královny Alžběty II.

29. 4. 2013

Držitelka filmového Oscara Helen Mirrenová získala ocenění za nejlepší herecký divadelní výkon roku za ztvárnění královny Alžběty II. ve hře Audience. Celkovým vítězem letošního udílení britských cen Laurence Oliviera se stala inscenace podle bestselleru spisovatele Marka Haddona Podivný případ se psem.

Sedmašedesátiletá Mirrenová se rolí panovnice proslavila už na filmovém plátně, za svůj výkon ve snímku Královna získala v roce 2007 Oscara. Hru Audience, jež sleduje setkávání královny s jejími premiéry, napsal Peter Morgan, který byl i scenáristou zmiňovaného filmu.

Mirrenová při přebírání ceny poukázala na to, že opět zvítězila díky převtělení do panovnice. Zažertovala, že cenu by zasloužila sama Alžběta „za nejdůslednější a nejoddanější výkon 20. a nejspíše také 21. století“.

Absolutním vítězem slavnostního večera byla se sedmi oceněními inscenace Národního divadla Podivný případ se psem. Hra tak vyrovnala loňských rekordních sedm cen pro muzikál Matilda. Příběh autistického chlapce, který pátrá po člověku, jenž zabil psa ze sousedství, se proslavil už v knižní podobě. Vyšel také v češtině.

Ceny Laurence Oliviera se udělují od roku 1976 za inscenace v londýnských divadlech. V posledních letech se ceremoniál stal hojně sledovanou událostí, která si leskem nezadá ani s udílením amerických cen Tony. Moderátory večera byl herec Hugh Bonneville známý ze seriálu Panství Downton a herečka Sheridan Smithová, několikanásobná držitelka Olivierovy ceny.

divadlo herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.