Joseph Heller postavil své 
kultovní dílo na paradoxech

Joseph Heller postavil své
kultovní dílo na paradoxech

30. 4. 2013

Román Hlava XXII je unikátní výpovědí o šílenství válečné mašinérie, v níž nechybí svérázný černý humor. Literární debut amerického spisovatele Josepha Hellera vyšel poprvé v roce 1961 a přes počáteční protichůdné kritiky se stal kultovním dílem. Také jeho filmové zpracování z roku 1970 patří k nejlepším protiválečným filmům. Fráze „hlava 22“ obohatila i slovník jako výraz pro absurdní a nelogickou situaci, která v podstatě nemá řešení.

A právě na paradoxních jevech je Hellerův román založen. Hlavní z jeho hrdinů, členů letky americké armády na základně u Itálie, kapitán Yossarian se všemožně snaží dostat z války domů. Stanovený počet letů mu ale nestačí, neboť nadřízený je neustále zvyšuje. Další možností je být zbaven služby pro psychickou poruchu, jenže podle Hlavy XXII své bláznovství musí sám prokázat – ovšem pokud ho prokáže, svědčí to o jeho psychickém zdraví, takže uvolněn být nemůže.

Joseph Heller se narodil v newyorském Brooklynu v rodině židovských přistěhovalců. Za druhé světové války sloužil u letectva, což později využil při psaní svého nejslavnějšího románu. Po studiích na Columbijské univerzitě v New Yorku a později v anglickém Oxfordu pracoval v reklamní agentuře, od roku 1975 působil jako mimořádný profesor literatury na City College v New Yorku.

Heller, k jehož dalším slavným románům patří Něco se stalo, Gold za všechny peníze nebo Bůh ví, také několikrát navštívil Prahu, naposledy v květnu 1997, kdy byl hlavní hvězdou mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy '97. Dva roky nato, 12. prosince 1999, zemřel na infarkt. Prvního května by uznávaný spisovatel oslavil 90 lety.

spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.