V Itálii otevřeli Ferrariho
muzeum od Jana Kaplického

V Itálii otevřeli Ferrariho
muzeum od Jana Kaplického

10. 3. 2012

Muzeum zakladatele slavné automobilové značky Enza Ferrariho bylo otevřeno v severoitalské Modeně. Budovu navrhlo studio Future Systems ještě pod vedením českého zesnulého architekta Jana Kaplického.

Stavba má dvě části: zrekonstruovanou budovu, ve které se slavný závodník a automobilový konstruktér v roce 1898 narodil, a novostavbu, jež Ferrariho nadaci přišla na 23 milionů dolarů (450 milionů korun).

Nová budova se hlásí k dynamickým tvarům a připomíná obří kapotu sportovních vozů. Křivky zářivě žluté hliníkové střechy jsou doplněny o parafráze typických otvorů chladičů. Stavba přes svou extravagantnost citlivě komunikuje s okolím a Ferrariho rodný dům jakoby obtéká. Prostor pod střechou je jednolitý a výstava v něm umístěná vypráví životní příběh zakladatele Ferrari. Zklamáni nebudou ani návštěvníci, kteří se těší na samotné sportovní vozy.

Architektem, který dozíral na samotnou stavbu, byl bývalý zaměstnanec Kaplického londýnského Future Systems Andrea Morgante, který si založil vlastní ateliér Shiro Studio.

Jan Kaplický se narodil 18. dubna 1937 v Praze. Vystudoval architekturu u Pavla Smetany na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Po srpnu 1968 emigroval do Velké Británie a začal pracovat v ateliérech slavných architektů, jako jsou Renz Pian, Richard Rogers nebo Norman Foster.

V roce 1978 založil svůj vlastní ateliér Future Systems, který jako jediný britský podnik tohoto druhu pracoval pro NASA. Jedinečná zkušenost a práce pro kosmický výzkum a znalosti materiálu i technologií ovlivňují díla ateliéru Future Systems dosud.

Stavby Future Systems lze nalézt ve více než 30 zemích světa. K jeho nejznámějším projektům patří mediální centrum na kriketovém hřišti Lords v Londýně, za který získal Stirlingovu cenu za architekturu. Jeho návrh a realizace obchodního domu Selfridges v Birminghamu označil britský Daily Express za nejvzrušivější a nejlépe projektovaný obchodní dům v Británii.

Zatímco se Kaplický v zahraničí svými projekty zařadil mezi špičkové architekty, v Česku se do širšího povědomí dostal až jako autor nové budovy Národní knihovny, takzvané chobotnice. Soutěž na stavbu zpochybnila Komora architektů a také samotné hlavní město Praha a její provedení se odsunulo na neurčito. Jan Kaplický náhle zemřel v roce 2009.

architektura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.