Léky doporučené pojišťovnou
budou pro pacienty zadarmo

Léky doporučené pojišťovnou
budou pro pacienty zadarmo

5. 5. 2013

Prvních pět léků – na žaludek, cukrovku, řídnutí kostí a dva na prostatu – dala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na seznam léčiv, která doporučila lékařům předepisovat. Jde o Helicid (žaludek), Amaryl (cukrovka), Osagrand (řídnutí kostí) a Fokusin a Penester (zbytnění prostaty).

„Tyto léky budou pro pacienty v lékárnách vždy bez doplatku,“ řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Na takzvaném pozitivním listu jsou medikamenty, u kterých VZP sjednala slevu s výrobci 15 až 30 procent. Díky tomu chce VZP uspořit ročně několik stovek milionů korun. Další léky, které budou vždy označeny logem pojišťovny, bude na seznam postupně přidávat.

„Vycházíme z toho, že když je na určitou nemoc více zaměnitelných léků se stejnou účinnou látkou, které mají různou cenu, je pro pojišťovnu i pacienta nejvýhodnější, když lékař předepíše ten nejlevnější,“ uvedl Tichý.

Výrobci za to, že sleví, mají zajištěn odběr určitého množství léků. Lék bude na seznamu VZP šest až 12 měsíců, pak by se mělo o slevu soutěžit znovu.

Podle právníka Platformy zdravotních pojištěnců Ondřeje Dostála ale hrozí, že pacienti, kteří berou jiný lék, než je na seznamu, budou mít problém ho dál dostávat. Obává se také, že lék ze seznamu nemusí být všude dostupný, proto by měl zákon dát firmám povinnost dostatečného zásobování. Šéf Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko se navíc domnívá, že stoprocentní náhrada „nezalistovaného“ léku za „zalistovaný“ nebude možná. Léky různých výrobců nepůsobí vždy stejně, obsahují rozdílné pomocné látky.

Tichý však vysvětlil, že VZP nenařizuje lékařům předepisování léků ze seznamu, pouze doporučuje. „Pokud je to z medicínského hlediska odůvodněné, lékař může předepsat jiný lék, který na pozitivním listu není,“ ujistil.

Pozitivní listy chystají kvůli úsporám také další pojišťovny. Ročně jde ze zdravotního pojištění na léky 35 miliard korun, zdravotnictví však spotřebuje 280 miliard.

léky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...