ABBA má své muzeum: tady se 
stanete pátým členem skupiny

ABBA má své muzeum: tady se
stanete pátým členem skupiny

6. 5. 2013

Je to opravdu velká událost, kterou v posledních dnech žije nejen Švédsko. Na úterý 7. května byla dávno dopředu naplánována událost, jež se svým významem dotýká celé světové pop-music! Ve Stockholmu, přesneji řečeno na ostrově Djurgarden, zhruba 40 kilometrů od stockholmského letiště, se slavnostně otevírá muzeum věhlasné švédské skupiny ABBA.  

Propagace nového muzea je obrovská, reklamy jsou vidět po celém městě a třeba turisté jsou jimi masírováni hned po přistání v příletové hale. Navíc na obří obrazovce běží nejznámější klipy skupiny ABBA.  

Chcete si vyzkoušet kostýmy hvězd?

Nepředstavujte si, že nové muzeum je plné skleněných vitrín, kolem nichž se bude tiše šinout proud návštěvníků. „Kdepak, tady je to něco jiného. Na tomto místě může být každý člověk na krátký moment pátým členem skupiny ABBA,“ řekl ředitel muzea Mattias Hansson. Podle jeho slov bude možné vylézt si na pódium a tančit a zpívat společně s hologramy bývalých členů skupiny. Lidé si také mohou virtuálně vyzkoušet pověstné kostýmy členů skupiny. Samozřejmě si pak budou domů podle své chuti odnášet nejrůznější obrázky a videa.

Waterloo, cesta k obrovské slávě

Není pochyb o tom, že ABBA byla nejúspěšnější švédskou skupinou všech dob, odhaduje se, že se celosvětově prodalo asi 400 miliónů nosičů s jejími písničkami. ABBA tak patří k nejprodávanějším umělcům historie. Vznikla v roce 1971 ve Stockholmu a pamětníci dobře ví, že název ABBA je složeninou iniciál z křestních jmen všech čtyř protagonistů. Cestu k mezinárodní slávě skupiny odstartovalo její vítězství v soutěži Eurovize v roce 1974 v anglickém Brightonu. Do té doby ve světě málo známé kvarteto zaujalo skladbou Waterloo, která se rychle stala skutečným superhitem.

Skupina postupně vydala osm řadových alb, která staví na chytlavých melodiích a tanečním rytmu. Mezi největší hity patří Dancing Queen, Mamma Mia!, Knowing Me, Knowing You, The Winner Takes It All, S.O.S., Take A Chance on Me, Gimme! Gimme! Gimme!, Voulez-vous nebo Thank You For The Music.

Větší výdělky než koncern Saab

Obrovská sláva však s sebou přinášela vedle hvězdných okamžiků i krize, které vedly v roce 1983 k zániku skupiny. Předcházely tomu vzájemné hádky, rozvody obou manželských dvojic i neshody kvůli tvorbě a velkým penězům. Vždyť ABBA ve své době vydělávala víc než koncern Saab!

Členové rozpadlé skupiny dostávají dodnes spoustu lukrativních nabídek na společná vystoupení. Jenže vytrvale odmítají. ABBA naposledy koncertovala v roce 1986. Při soukromé příležitosti se pak její členové sešli ještě v roce 1999, avšak zcela neveřejně.

 

Kdo je kdo
v legendární čtveřici

Agnetha Fältskogová (63): Půvabná blondýna se s Björnem Ulvaeusem, jedním ze dvou mužských členů kapely, potkala během televizní show. Vzali se v roce 1971 a narodily se jim dvě děti. Po osmi letech přišel rozvod. Fältskogová vydala několik sólových alb, poslední má vyjít 13. května. Žije v ústraní a staví se proti comebacku skupiny.

Björn Ulvaeus (68): Kytarista a zpěvák. Od 80. let nadále spolupracuje s Bennym Anderssonem. Celosvětového úspěchu dosáhli s muzikálem Mamma Mia! (1999). S Timem Ricem pak uvedli muzikál Šachy (o studené válce na pozadí mistrovství světa v šachu). Rodnému Švédsku „darovali“ muzikál Kristina z Duvemaly.

Benny Andersson (66): Hráč na klávesové nástroje začínal v beatové kapele The Hep Stars. V té době se také seznámil s Ulvaeusem, s nímž mu dodnes vydržely korektní vztahy. Skládá pro řadu interpretů.

Anni-Frid Lyngstadová (67): Někdejší bruneta je norským „árijským dítětem války“. Matka po jejím narození přesídlila do Švédska, aby se vyhnula postihu za kolaboraci. Za Anderssona se „Frida“ provdala v roce 1978, posléze se ale také rozvedli. Na sólové dráze spolupracovala například s Philem Collinsem. V posledních letech žije  ve Švýcarsku, třetím sňatkem s německým princem získala šlechtický titul.

 

Další známá muzea
velkých hudebních legend

DOMOVEM ELVISE PRESLEYHO bývala usedlost Graceland v Memphisu v USA. Ta se stala v roce 1982 zpěvákovým muzeem. Místo, kde Presley zemřel a kde je také pohřben, navštíví ročně na 600 tisíc Elvisových fanoušků.

LEGENDÁRNÍ BEATLES mají muzeum v rodném Liverpoolu. V tamních docích byla v roce 1990 otevřena expozice s názvem Beatles Story, kde si milovníci kapely přijdou po všech stránkách na své. Každý rok jich přichází kolem 200 tisíc.

PRVNÍ MUZEUM ROLLING STONES bylo otevřeno loni v městečku Lüchow na severu Německa. Předměty spjaté s kapelou léta sbíral Ulrich Schröder, který v desetitisícovém dolnosaském Lüchowě žije.

MUZEUM RAYE CHARLESE bylo roce 2010 zpřístupněno v Los Angeles. Vede ho nezisková nadace, kterou kdysi zpěvák sám založil. Muzeum obsahuje zvukové záznamy, kostýmy, desky či výběr Charlesových tmavých brýlí.

ŽIVOT B. B. KINGA, jednoho z nejuznávanějších představitelů amerického blues, bylo otevřeno v roce 2008 v Indianole nedaleko jeho rodiště ve státě Mississippi.

hudební legendy muzeum
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.