Češi stále častěji vyrážejí
rybařit na sever Evropy

Češi stále častěji vyrážejí
rybařit na sever Evropy

8. 5. 2013

Ulovit kapra nebo štiku v českém rybníku jim už nestačí, raději vyrážejí na sever Evropy nebo i do vzdálenějších rybářských rájů. Čechů, kteří provozují sportovní rybaření v cizině, kvapem přibývá. Nejčastěji míří s prutem na sever Evropy, do Norska či Švédska. V kurzu jsou i levnější destinace jako Polsko či Chorvatsko. Za zájezd spojený s rybařením nejčastěji utratí 15 tisíc korun.

„Polovina zájemců preferuje sever Evropy, pětina pak Středomoří,“ říká Martin Urban z cestovní agentury Worldfishing. Největší zájem podle něj mají tuzemští rybáři o lov tresky, lososa nebo tuňáka.

Mečoun s 350 kilogramy

S cestovními kancelářemi loni vyrazilo na ryby na sedm tisíc lidí. Další tisíce rybářů jezdí individuálně.

„Smyslem takové dovolené je lovit ryby tam, kde jsou a kde je to jiné než doma. Svou roli hraje i snaha oprostit se od každodenního prostředí a starostí všedního dne,“ uvádí Zdeněk Edelmann z cestovní agentury PEPA Travel Agency. Typickým klientem je podle něj muž mezi 30 a 60 lety.

Na popularitě i u nás nabírá takzvaný Big Game Fishing, tedy forma sportovního rybaření na volném moři zaměřená na velké ryby jako je tuňák, mečoun či žraloun modravý, které často dosahují hmotnosti i několika set kilogramů a délky několika metrů. Jde o ryby silné a bojovné, které se rybářům snadno nevzdávají. Zájemci o tento typ rybaření, ale musí mít kromě fyzické kondice i řádně naditou peněženku.

„Jednoznačně největším lákadlem je lov marlinů (mečounů), kteří mohou mít až 350 kg,“ potvrzuje Veronika Viková z CK Canaria Travel, která se specializuje na zájezdy pro rybáře na Kanárské ostrovy. „Většinou se jedná o zralé muže, popřípadě skupinu mužů, kteří na moři tráví každý den. Druhou variantou jsou rodiny, kdy si většinou muž, ovšem není výjimkou i žena, zpříjemní jeden či několik dní rybařením,“ podotýká Viková.

Na moři bez povolenky

Cestovní kanceláře organizují cesty za rybařením nejen do nejvyhledávanějších severských zemí jako je Švédsko, Norsko, Finsko, Irsko, ale také do vzdálenějších destinací jako jsou Kamčatka, Kanada, Aljaška, Chile, Maledivy či Gabon. Rybařit se jezdí cíleně také do Španělska na řeku Ebro nebo do Rumunska k deltě Dunaje. „Trendem je také rybolov pro náročné v odlehlých exotických destinacích jako jsou Sibiř, Namibie, Argentina, Madagaskar a jiné,“ dodává Edelmann.

K rybaření na volném moři není třeba povolenky k rybaření. Pro lov na řekách či jezerech je většinou nutné zařídit si povolení u místních úřadů.

rybaření ryby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.