Prestižní švédská hudební cena 
putuje do Finska a Senegalu

Prestižní švédská hudební cena
putuje do Finska a Senegalu

7. 5. 2013

Skandinávská hudební cena Polar Music Prize si už léta drží vysokou prestiž. Vždyť ji v minulosti obdržely takové osobnosti, jako například Paul McCartney, Elton John či Bob Dylan. Letos získal nejdůležitější švédské hudební ocenění senegalský zpěvák Youssou N'Dour společně s finskou skladatelkou Kaijou Saariahovou. Cena se každoročně uděluje interpretům klasické hudby a popu a je dotována milionem švédských korun (přes tři miliony korun českých) pro každého umělce. 

 Youssou N'Dour si podle poroty cenu zasloužil jak za svou hudbu, tak i za šíření porozumění mezi náboženstvími. Držitel ceny Grammy je totiž nejen zpěvák, ale i vypravěč, básník, bavič a historik, který se snaží tlumit nepřátelství mezi svou vírou, islámem a ostatními náboženstvími, uvedla ve svém prohlášení porota. Youssou N'Dour se ve své zemi snaží prosadit i v politice. Loni se neúspěšně ucházel o post senegalského prezidenta, nyní vykonává funkci ministra kultury a cestovního ruchu.

Další oceněná, Kaija Saariahová, je skladatelkou komorní hudby a oper, proslavila se zejména kombinováním akustických nástrojů s elektronickými zvuky. Ona i senegalský zpěvák si ocenění udílené za výjimečné úspěchy na hudebním poli“ převezmou 27. srpna z rukou švédského krále Carla XVI. Gustafa.

Polar Music Prize založil v roce 1989 manažer slavné švédské popové skupiny ABBA Stig Anderson. 

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.