Jak vařily naše prababičky:
staročeské housky a veky

Jak vařily naše prababičky:
staročeské housky a veky

27. 10. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.

Napodobeniny pečiva ze supermarketů jsou čím dál nepodařenější, takže není nad to si upéct vlastní. Tady je další ze starých receptů na toto téma – můžete podle něj stvořit buď 12 housek, nebo 2 veky.

Pro výrobu domácího pečiva použijeme hladkou mouku, případně můžeme polovinu množství nahradit moukou celozrnnou. Kvasnice rozmícháme s cukrem v hrníčku vody, dokud se cukr nerozpustí. Do díže (mísy na zadělání) nasypeme mouku, nalijeme olej, 0,25 l vody a rozdělaný kvásek. Osolíme a zaděláváme – nejdříve pomalu, později rychle. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme na chladné místo přes noc (třeba i do lednice). Ráno těsto ještě jednou prohněteme a vytvarujeme do housek nebo veky. Housky samozřejmě můžeme i splétat z několika válečků těsta.

Povrch vytvarovaného pečiva potřeme olejem a posypeme solí a kmínem (případně sezamem). Necháme cca 20 minut ustát. Pečeme v nepředehřáté troubě, 10 minut housky, 25 minut veku.

 

Ingredience
0,5 kg hladké mouky
1 lžíce sypkého cukru
1 balíček kvasnic
1 lžička soli
4 lžíce oleje
kmín nebo sezam
voda

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%