Angelina Jolie si kvůli riziku
rakoviny nechala vzít prsa

Angelina Jolie si kvůli riziku
rakoviny nechala vzít prsa

14. 5. 2013

Hollywoodská hvězda Angelina Jolie podstoupila z preventivních důvodů oboustrannou mastektomii, tedy odstranění prsů. Jak Jolie napsala v listě The New York Times, lékaři odhadli, že z 87 procent jednou onemocní rakovinou prsu. Riziko, že dostane rakovinu vaječníků, je u ní padesátiprocentní.

"Rozhodla jsem se být aktivní a minimalizovat riziko, tak jak je to jenom možné," řekla sedmatřicetiletá herečka. Zákroky prý byly zahájeny v únoru a skončily v dubnu.

"Po tu dobu jsem byla schopná udržet věc v soukromí a pokračovat přitom v práci. Píši o tom teď, protože doufám, že má zkušenost může pomoci jiným. Rakovina je stále slovem, které v lidských srdcích vyvolává strach a hluboký pocit bezmoci. Dnes je ale možné z krevních testů zjistit, jak vysoké je u vás riziko, že rakovinou prsu nebo vaječníků onemocníte, takže můžete něco udělat," napsala Jolie.

V článku pak detailně popisuje chirurgické zákroky, jimiž prošla, a probuzení po osmihodinové operaci, po níž si prý připadala jako ve fantastickém filmu, s vývody z prsou. Popsala také, že po devíti týdnech se podrobila dalšímu zákroku, při němž jí byla prsa nahrazena implantáty. "V minulých letech se v těchto metodách hodně pokročilo, takže výsledek může být nádherný," píše Jolie.

Na vysoké riziko rakoviny u ní upozornily genetické testy. S hercem Bradem Pittem vychovávají šest dětí - tři adoptované a tři vlastní.

Matkou Jolie byla rovněž herečka Marcheline Bertrandová. Zemřela před šesti lety ve věku 56 let na rakovinu vaječníků. S nemocí bojovala osm let. Před smrtí založila organizaci Give Love Give Life, která informuje ženy o nebezpečí onemocnění rakovinou. Jolie se kdysi zmínila o to, že předci z matčiny rodiny se nedožívali vysokého věku. Její babička a matka Bertrandové zemřela, když jí bylo 45 let.

Podle Světové zdravotnické organizace ročně umírá na rakovinu prsu 458 tisíc osob. Preventivní genetické testy nepatří k levným záležitostem, v USA přijdou na 3000 dolarů (60 tisíc korun).

 

Co je mastektomie 
* Mastektomie (z řeckého mastos - prs a ektomé - vyjmutí) je chirurgický zákrok, při kterém se ženě odstraní celý prs nebo jeho část. Nejčastějším důvodem tohoto zákroku je zhoubný karcinom prsu. V případě, že je odebrán pouze nádor s přilehlou tkání, hovoří se o lumpektomii či segmentální mastektomii. 
* Operace trvá obvykle dvě až tři hodiny a vyžaduje asi týden hospitalizace. Po operaci většinou následuje některá z dalších forem léčby - ozařování a chemoterapie. 
* U žen, které mají vysoké riziko vzniku rakoviny prsu, se provádí preventivní mastektomie. Z preventivních důvodů si nechala odstranit obě prsa například manželka legendárního rockera Ozzyho Osbourna Sharon. Nyní bylo oznámeno, že z preventivních důvodů se oboustranné mastektomii podrobila také hollywoodská hvězda Angelina Jolie. 
* Částečnou mastektomii musela v roce 2005 kvůli rakovině prsu podstoupit například australská zpěvačka Kylie Minogue. V roce 2003 absolvovala operaci rakoviny prsu americká zpěvačka Anastacia, která letos musela zrušit plánované evropské turné, protože jí lékaři opět rakovinu prsu zjistili. V roce 2008 lékaři odstranili obě ňadra americké herečce Christině Applegateové. 
* Složitý chirurgický zákrok společně s nemocí znamená pro ženy velký nápor na psychiku. Po mastektomii se tak obvykle provádí rekonstrukční operace, která s pomocí implantátů obnoví přirozený tvar ňader. 
* Karcinom prsu je po karcinomu tlustého střeva druhým nejčastějším zhoubným nádorem u žen v České republice. Lékaři v Česku každoročně odhalí nádor prsu asi 6000 ženám a 1600 pacientek umírá. Počet případů rakoviny prsu u Češek stoupl za čtyři desítky let dvojnásobně. I když k tomu přispívá genetická zátěž, hlavní vinu na strmém nárůstu má podle některých lékařů nezdravý životní styl. Karcinom prsu se může vzácně vyskytnout i u mužů. 
* Ve světě podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ročně umírá na rakovinu prsu 458 000 osob. 
* Ženám od 45 let věku v Česku hradí zdravotní pojišťovny jednou za dva roky vyšetření na mamografu. Pro mladší ženy není vhodné, vyšetřují se magnetickou rezonancí. Podle doporučení odborníků by si ženy měly prsa samy vyšetřovat pohledem i pohmatem každý měsíc.

celebrity Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...