Neuvěřitelné! Japonec stoupá 
na Mount Everest – v 80 letech

Neuvěřitelné! Japonec stoupá
na Mount Everest – v 80 letech

16. 5. 2013

Japonský horolezec Joičiró Miura se pokouší o zdolání nejvyšší hory světa. Pokud se mu to podaří, bude nejstarším člověkem, který kdy stanul na vrcholu Mount Everestu – Miurovi je totiž rovných osmdesát!

Čtvrtek byl pro Miuru zahajovacím dnem výstupu, zdolání vrcholové etapy má v plánu 24. května. Svým výkonem se chce dostat do Guinnessovy knihy rekordů. Byl v ní už roku 2003, když Mount Everest pokořil coby nejstarší člověk – tehdy mu bylo 70 let. O čtyři roky později ale jeho výkon překonal jiný Japonec Kacusuke Janagisawa, který na nejvyšší hoře stanul ve svých 71 letech.

Držitelem rekordu nejstaršího pokořitele střechy světa je nyní Nepálec Min Bahádur Šerčan. V roce 2008 ho vytvořil coby šestasedmdesátiletý. Miura sice téhož roku na Mount Everest vystoupil taky, ale bylo mu „pouhých“ 75 let. „Tehdy jsem si uvědomil, že nic není nemožné. Další pokus v mé osmdesátce posílí mou odvahu, vůli a motivaci,“ řekl Miura v březnu v Tokiu před odletem do Káthmándú. Přitom se loni v listopadu a letos v lednu podrobil chirurgickým zákrokům kvůli srdeční arytmii.

Miura se roku 1970 stal prvním člověkem, který z Mount Everestu sjel na lyžích, a to z výšky 8000 metrů za brzdění padákem. O jeho jízdě vznikl dokumentární film Muž, který sjel z Everestu na lyžích, oceněný Oscarem. Miura má neuvěřitelný příklad ve svém otci – ten sjel v devětadevadesáti na lyžích z Mont Blanku!

dobrodružství rekordy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.