Na Mezinárodní den muzeí
bude většinou vstup zdarma

Na Mezinárodní den muzeí
bude většinou vstup zdarma

17. 5. 2013

V sobotu 18. května oslaví muzea na celém světě a jejich pracovníci svůj mezinárodní den. Na většině míst bude zvýhodněný vstup či vstup zdarma – například ve všech objektech Národního muzea v Praze či v případě výstav Národní galerie. Volný vstup se však nevztahuje na výstavu Slovanské epopeje ve Veletržním paláci, kterou organizuje Galerie hlavního města Prahy.

Tradičně je tato událost v Česku spojena s Festivalem muzejních nocí, který začne 17. května v Jindřichově Hradci. „Už následující den se uskuteční Brněnská muzejní noc, na níž se budou podílet zejména Moravské zemské muzeum, Moravská galerie, Technické muzeum v Brně, Muzeum romské kultury a Muzeum města Brna. V pořadí devátý ročník populárního festivalu bude postupně ve všech krajích až do 8. června, kdy jej uzavře Pražská muzejní noc,“ oznámila mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová.

Muzea a galerie pro návštěvníky připravují doprovodné programy, například tvůrčí dílny nebo komentované prohlídky. Na mnoha místech je zavedou i do depozitářů. Například sbírky Národního technického muzea v Praze budou v sobotu přístupny za poloviční vstupné. Atraktivním důvodem k návštěvě jsou tři vozy Ferrari včetně závodního monopostu, vystavené v jeho dopravní hale.

Oslavy folkloru a lidových tradic připravuje na víkend Národopisné muzeum – Musaion v Kinského zahradě v Praze. Významná folklorní událost se tam uskuteční počtrnácté a představí to nejzajímavější z lidových hudebních a tanečních tradic. Návštěvníci se vydají po stopách Ludvíka Kuby, mimořádné osobnosti muzikologie, české a slovenské folkloristiky, malířství a národopisného bádání, od jehož narození uplynulo 150 let. Během obou dnů vystoupí soubory Dúbrava Dubňany, Hořeňák Lázně Bělohrad a Postřekov z Postřekova.

Vstup zdarma do svých expozic včetně Podskalské celnice a Zámeckého areálu Ctěnice bude mít v sobotu i Muzeum hlavního města Prahy, které si připomíná 130 let od zpřístupnění prvních sbírek veřejnosti. V hlavní budově na Florenci se mohou zájemci zúčastnit komentovaných prohlídek. Své dovednosti představí žongléři či chůdaři.

muzeum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.