Jak vařily naše prababičky:
pravé chlupaté knedlíky

Jak vařily naše prababičky:
pravé chlupaté knedlíky

5. 4. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.

Dnes už jsou skoro zapomenuté, ale kdysi představovaly chlupaté knedlíky klasiku české kuchyně. Pojďme si je připomenout.

Asi 15 prostředně velkých syrových brambor omyjeme, oloupeme, rozstrouháme a dáme na hustší síto, které postavíme na hrnec. Pak je proléváme studenou vodou, dokud nezůstane bílá bramborová drť zbavená škrobu. Tu vymačkáme, dáme na mísu, přidáme 3 až 4 hrsti krupičkové mouky a osolíme lžící soli. Hmotu dobře prohněteme a namočenou rukou vytvoříme knedlíky velikosti vejce. Ty pak házíme do osolené vroucí vody. Vaříme přibližně 15 minut. Uvařené knedlíky okamžitě vkládáme do připraveného zelí, takže nezmodrají a neztvrdnou. Před podáváním je omastíme sádlem.

 

Ingredience
1,5 kg brambor
15 dkg mouky
lžíce soli
dušené zelí
6-8 dkg sádla

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.