Ostravská Vysoká pec
se otevřela návštěvníkům

Ostravská Vysoká pec
se otevřela návštěvníkům

20. 3. 2012

V den jarní rovnodennosti se otevřela nová prohlídková trasa ostravské Národní kulturní památky v Dolní oblasti Vítkovic. Poprvé si veřejnost prohlédne zrekonstruovanou Vysokou pec číslo 1.

Ta se rozsvítila symbolickým novodobým odpichem. „Vloni jsme pec přesně s první minutou jara zhasli, abychom upozornili na její startující revitalizaci, letos ji ve stejný čas zase rozsvítíme. Široké veřejnosti tak chceme dát najevo, že proměna „jedničky“ je u konce a že jsou k nám všichni srdečně zváni,“ řekl ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela.

Ostrava z výšky 45 metrů

Návštěvníci se dostanou až do nitra Vysoké pece, která se dříve plnila koksem, železnou rudou a ostatními příměsemi. „Realizací projektu architekta Josefa Pleskota se pec stala unikátním technicko-historickým skvostem a naučnou trasou, kterou návštěvníci projedou stejně, jako pecí kdysi projížděla vsázka,“ řekla za sdružení Eva Kijonková s tím, že od tohoto místa trasa vede na nejvyšší úroveň prohlídkové trasy, do výšky 45 metrů. Samotná věž pece je vysoká přes 60 metrů.

„Velmi důležitým zastavením prohlídkové trasy bude i takzvaná slévárenská plošina se simulací procesu odpichu a práce slévačů. Posledním místem prohlídky je návštěva řídícího centra vysoké pece, tedy velínu, ze kterého byla řízena tavba železa,“ uvedla Kijonková.

Vysokou pec spolu s Plynojemem a VI. energetickou ústřednou sdružení rekonstruovalo z půlmiliardové dotace evropských fondů a ministerstva kultury. Historické objekty se proměnily na muzeum, vyhlídkovou věž, aulu a koncertní sál.

Vysoká pec číslo 1 produkovala ročně přibližně 300 tisíc tun speciálního a slévárenského železa. Do současné podoby byla vyprojektována a rekonstruována v letech 1987 a 1988. Od té doby nepřetržitě vyráběla železo až do konce září 1998, kdy se uskutečnil historicky poslední odpich. Poté stát prohlásil pec a na ni navazující technologie k produkci surového železa Národní kulturní památkou.

Dvě prohlídkové trasy

Skupina Vítkovice Machinery Group musela závazek péče o tyto industriální památky převzít současně s koupí původně státního akciového podílu společnosti Vítkovice. Proměnu Vysoké pece i dalších objektů vlastníci připravili ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.

Navštívit národní kulturní památku Důl Hlubina, koksovnu a vysoké pece Vítkovických železáren je možné denně mimo pondělí, vždy v 10:00, 12:00, 14:00 a 16:00 hodin.

K dispozici jsou dvě prohlídkové trasy – velký a malý okruh. Na velkém okruhu vede trasa během prohlídky o délce asi 110 minut od Dolu Hlubina ke koksovně a do Vysoké pece č. 1. Vstupenka vyjde dospělého na 150 korun, důchodce a studenty na 90 korun. Malý okruh o délce cca 60 minut představuje komentovaná prohlídka samotného areálu dolu Hlubina. Vstupné za dospělou osobu činí 90 korun, snížené vstupné pak 50 korun.

památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.