Na seznamu UNESCO nově 
přibyly sopky Fudži a Etna

Na seznamu UNESCO nově
přibyly sopky Fudži a Etna

22. 6. 2013

Symbol Japonska, posvátná hora Fudži, je nově zapsána na seznam světového přírodního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), jejíž představitelé v těchto dnech jednají v kambodžském hlavním městě Phnompenhu.

Téměř symetrická, sněhem pokrytá aktivní sopka Fudži, nacházející se jihozápadně od Tokia, je se svými 3776 metry nadmořské výšky nejvyšší horou Japonska. Vulkán, jenž naposledy vybuchl před 300 lety, se stal námětem množství japonských historických uměleckých děl, včetně tradičních dřevotisků.

Horu Fudži, obklopenou jezery, národními parky, chrámy a svatyněmi, uctívali jako posvátnou už původní obyvatelé Japonska, národ Ainu. Posvátná je také pro vyznavače šintoismu a buddhisty. Do roku 1868 byl přístup na vrchol hory povolen jen mužům.

Podle japonské národní turistické organizace vystoupí na horu Fudži každoročně na 300 tisíc lidí, kteří tak následují příkladu náboženských poutníků z minulých staletí. Většina z nich velikán zdolá v krátké letní lezecké sezoně.

Japonsko má i s Fudži 17 zápisů na seznamu světového dědictví UNESCO, 12 je kulturních památek a čtyři jsou přírodní památky.

UNESCO během nynější konference v Phnompenhu zapsalo na svůj seznam například italskou sopku Etnu či 16 dřevěných kostelů z oblasti polských a ukrajinských Karpat. Na jednání, které potrvá do 27. června, se rozhoduje o 31 návrzích na zápis na seznam přírodního či kulturního dědictví organizace. Mezi uchazeči jsou rovněž město Agadez v Nigeru, vila slavného rodu Medicejských v Itálii či kanadská vesnice Red Bay s pozůstatky velrybářských osad

sopka UNESCO
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.