Přestaňte rušit a otravovat!
Starostům došla trpělivost

Přestaňte rušit a otravovat!
Starostům došla trpělivost

23. 6. 2013

Potřebujete o víkendu posekat trávu či pořezat dřevo? Chcete se projet se na kolečkových bruslích a posedět v restauraci delší dobu? Možná budete mít smůlu. Budete si muset vzít dovolenou a na mejdan v hospodě zapomenout. Důvod? Vyhlášky, které zakazují hlučné zahradnické práce o víkendech, projížďky na kolečkových bruslích či ponocování v restauračních zařízeních.

Mnohá města a obce totiž regulují život svými zákony – vyhláškami. Ty jsou verdikty místní samosprávy, které je nutné dodržovat, neboť za jejich porušení hrozí tresty v podobě nemalých pokut. Vyhlášky zakazují nejrůznější věci a mnohdy regulují život více než zajímavě.

Plivání přísně zakázáno!

Pojďme se na ně podívat. Například v Železné Rudě na Šumavě se nesmí plivat. Zakazuje to městská vyhláška, a kdo si uplivne na chodník, může dostat pokutu (v řádu stokorun). Peněžní sankci takový hříšník dostane i v Karlových Varech – tam se trestá i odhození nedopalku mimo koš na odpadky či šlapání po květinových záhonech.

Ve Varnsdorfu radnice vyhlásila tažení proti pití alkoholu na veřejnosti a „zevlování“ na veřejných místech. Posedávání na zídkách, před domy a na venkovních schodech či vaření na ulici zakazuje vyhláška v severočeské Krupce.

V Pelhřimově se nesmí jezdit na skateboardu, kole a kolečkových bruslích kolem kulturního domu a kina. Současně se zakazuje brodění, plavání nebo koupání zvířat v lokalitě Stráž.

Humpolec zakázal vyhláškou vyklepávání koberců na veřejném prostranství a také vybírání odpadků ze sběrných nádob.

Pokud budete opravovat své auto, pozor na Náměšť nad Oslavou. Tam je zakázané opravovat motorová vozidla na veřejných prostranstvích.

Třebíč na to jde ekologicky – zakazuje spalování hnědého energetického uhlí, lignitu nebo uhelných kalů v domácích kotlích.

Obec Postoloprty na Lounsku zakázala vyhláškou vynášet na veřejná prostranství udírny a grily. Kromě toho zakázala sedat na koše, kašny a zábradlí.

V Přibyslavi chce radnice nechat obyvatele vyspat, a tak vyhláškou zakázala v neděli a o svátcích do osmi hodin ráno a po osmé hodině večerní zapínat cirkulárky či travní sekačky a motorové pily. Podobný zákaz sekání trávy platí také v Konstantinových Lázních na Tachovsku a dalších městech a obcích.

Havlíčkův Brod, Beroun, Břeclav, Boskovice a mnohá další města omezila otevírací doby restauračních zařízení. A na veřejných prostranstvích přísně zakazuje popíjet alkohol.

Hlavní město Praha omezilo vyhláškou pouliční umění. Na některých místech – například v Křižovnické, Letenské ulici, Staroměstské a Řezáčovo náměstí a na dalších místech – je zakázané úplně.

A jak je to v zahraničí?

Jakkoli se možná někomu zdá, že české vyhlášky jsou mnohdy přísné a bizarní, není to nic proti některým nařízením v zahraničí. Evropské země rozhodně nezaostávají.

Ve Francii například nesmí nikdo pojmenovat své prase Napoleon. Poskvrnilo by se tak jméno slavného Napoleona Bonaparta. Pikantní je, že v zemi galského kohouta platí zákaz líbání na vlakových nádražích.

Posílání pohledů a dopisů z Velké Británie se může zkomplikovat, pokud poštovní známku s podobiznou královny Alžběty II. nalepíte vzhůru nohama. Porušíte tak zákon.

Ve Švýcarsku se nesmí od desáté hodiny večerní do šesti hodin ráno splachovat toaleta, aby nebyli rušeni sousedé.

V sousedním Polsku se nesmí nikdo opalovat nahý. Za opalování bez plavek čeká hříšníka vysoká pokuta.

obecní samospráva životní styl
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.