Přestaňte rušit a otravovat!
Starostům došla trpělivost

Přestaňte rušit a otravovat!
Starostům došla trpělivost

23. 6. 2013

Potřebujete o víkendu posekat trávu či pořezat dřevo? Chcete se projet se na kolečkových bruslích a posedět v restauraci delší dobu? Možná budete mít smůlu. Budete si muset vzít dovolenou a na mejdan v hospodě zapomenout. Důvod? Vyhlášky, které zakazují hlučné zahradnické práce o víkendech, projížďky na kolečkových bruslích či ponocování v restauračních zařízeních.

Mnohá města a obce totiž regulují život svými zákony – vyhláškami. Ty jsou verdikty místní samosprávy, které je nutné dodržovat, neboť za jejich porušení hrozí tresty v podobě nemalých pokut. Vyhlášky zakazují nejrůznější věci a mnohdy regulují život více než zajímavě.

Plivání přísně zakázáno!

Pojďme se na ně podívat. Například v Železné Rudě na Šumavě se nesmí plivat. Zakazuje to městská vyhláška, a kdo si uplivne na chodník, může dostat pokutu (v řádu stokorun). Peněžní sankci takový hříšník dostane i v Karlových Varech – tam se trestá i odhození nedopalku mimo koš na odpadky či šlapání po květinových záhonech.

Ve Varnsdorfu radnice vyhlásila tažení proti pití alkoholu na veřejnosti a „zevlování“ na veřejných místech. Posedávání na zídkách, před domy a na venkovních schodech či vaření na ulici zakazuje vyhláška v severočeské Krupce.

V Pelhřimově se nesmí jezdit na skateboardu, kole a kolečkových bruslích kolem kulturního domu a kina. Současně se zakazuje brodění, plavání nebo koupání zvířat v lokalitě Stráž.

Humpolec zakázal vyhláškou vyklepávání koberců na veřejném prostranství a také vybírání odpadků ze sběrných nádob.

Pokud budete opravovat své auto, pozor na Náměšť nad Oslavou. Tam je zakázané opravovat motorová vozidla na veřejných prostranstvích.

Třebíč na to jde ekologicky – zakazuje spalování hnědého energetického uhlí, lignitu nebo uhelných kalů v domácích kotlích.

Obec Postoloprty na Lounsku zakázala vyhláškou vynášet na veřejná prostranství udírny a grily. Kromě toho zakázala sedat na koše, kašny a zábradlí.

V Přibyslavi chce radnice nechat obyvatele vyspat, a tak vyhláškou zakázala v neděli a o svátcích do osmi hodin ráno a po osmé hodině večerní zapínat cirkulárky či travní sekačky a motorové pily. Podobný zákaz sekání trávy platí také v Konstantinových Lázních na Tachovsku a dalších městech a obcích.

Havlíčkův Brod, Beroun, Břeclav, Boskovice a mnohá další města omezila otevírací doby restauračních zařízení. A na veřejných prostranstvích přísně zakazuje popíjet alkohol.

Hlavní město Praha omezilo vyhláškou pouliční umění. Na některých místech – například v Křižovnické, Letenské ulici, Staroměstské a Řezáčovo náměstí a na dalších místech – je zakázané úplně.

A jak je to v zahraničí?

Jakkoli se možná někomu zdá, že české vyhlášky jsou mnohdy přísné a bizarní, není to nic proti některým nařízením v zahraničí. Evropské země rozhodně nezaostávají.

Ve Francii například nesmí nikdo pojmenovat své prase Napoleon. Poskvrnilo by se tak jméno slavného Napoleona Bonaparta. Pikantní je, že v zemi galského kohouta platí zákaz líbání na vlakových nádražích.

Posílání pohledů a dopisů z Velké Británie se může zkomplikovat, pokud poštovní známku s podobiznou královny Alžběty II. nalepíte vzhůru nohama. Porušíte tak zákon.

Ve Švýcarsku se nesmí od desáté hodiny večerní do šesti hodin ráno splachovat toaleta, aby nebyli rušeni sousedé.

V sousedním Polsku se nesmí nikdo opalovat nahý. Za opalování bez plavek čeká hříšníka vysoká pokuta.

obecní samospráva životní styl
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Když sleduji, čeho jsou lidé schopni, ani se nedivím, že se sáhne po omezeních. Některá jsou stejně kuriózní jako nápady lidí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.