Zemřel Nelson Mandela,
bojovník proti apartheidu

Zemřel Nelson Mandela,
bojovník proti apartheidu

6. 12. 2013

Ve věku 95 let zemřel bojovník proti rasistickému režimu apartheidu a někdejší první černošský jihoafrický prezident Nelson Mandela. Oznámil to jihoafrický prezident Jacob Zuma. Mandela se v poslední době potýkal s vážnými zdravotními obtížemi. Nejvíc trpěl opakovanou infekcí plic. V posledních pěti měsících byl jeho stav velmi vážný.

„Jihoafričtí spoluobčané, náš milovaný Nelson Rohlihla Mandela, zakládající prezident naší demokratické země, odešel,“ oznámil Zuma. Mandela podle jihoafrického prezidenta zemřel poklidně ve svém domě v Johannesburgu. Poslední týdny života strávil v kruhu své rodiny. Zuma rovněž oznámil, že Mandelovi bude vystrojen státní pohřeb a národní vlajky budou v pátek staženy na půl žerdi.

„Náš národ přišel o svého největšího syna,“ prohlásil Zuma v projevu přenášeném televizí. „Nelson Mandela nás sjednotil a společně se s ním i rozloučíme.“ Pohřben má být Mandela podle agentury DPA ve svém rodišti Qunu na jihovýchodě Jihoafrické republiky. Dá se očekávat, že na pohřeb, který by se měl uskutečnit do pěti nebo sedmi dnů, se sjedou státníci z celého světa.

Mandela je na celém světě uctíván jako vůdce boje proti nadvládě bělošské menšiny v Jihoafrické republice. Jeho vítězství ve volbách z roku 1994 znamenalo v této zemi konec režimu apartheidu. V čele JAR zůstal nositel Nobelovy ceny za mír, kterou dostal v roce 1993 za zásluhy o usmíření mezi černošským a bělošským obyvatelstvem, až do roku 1999. Za své protirasistické postoje byl bývalým režimem 27 let vězněn.

Mandela byl v posledním roce několikrát hospitalizován. Loni v prosinci mu byl odstraněn žlučový kámen. Poté dostal infekci do dýchacích cest. V dubnu strávil v nemocnici deset dní kvůli zápalu plic. Po další hospitalizaci v červnu byl Mandelův stav často kritický a musel být napojován na dýchací přístroje. Kvůli selhání ledvin byl na dialýze.

apartheid
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...