Foto

Choceňská mlékárna "změní"
pomazánkové máslo

25. 6. 2013

Největší výrobce oblíbeného pomazánkového másla v Česku, Choceňská mlékárna, očekává, že začne výrobek pod novým názvem "Choceňské tradiční pomazánkové" vyrábět koncem letošního roku. V souvislosti s vynuceným přejmenováním výrobku odhaduje firma své náklady bez reklamy do dvou milionů korun. 

Přejmenování v polovině loňského října Česku nařídil Soudní dvůr EU. Podle něj se tradiční český produkt nemůže dále označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

Náklady na samotné přebalení produktu odhaduje mlékárna na zhruba 1,5 milionu korun. Největší část z toho si vyžádá investice do nových tiskových hlav a štočků. Dalších zhruba 100 000 až 500 000 korun bude stát likvidace starých obalů. V částce nejsou zahrnuty náklady na reklamní kampaň na přejmenovaný produkt. "Jestli to bude jeden milion korun nebo dva miliony, nemáme v současné době ještě rozhodnuto," řekl ředitel firmy Pavel Marek.

Podle něho se ročně v Česku vyrobí 7500 až 8000 tun pomazánkového másla, z toho v Chocni dosahuje roční produkce asi 4500 tun a její podíl na domácím trhu je okolo 60 procent. Pomazánkové máslo tvoří přibližně 65 procent z celkové produkce východočeské mlékárny. Ta vyrábí Pomazánkové máslo od roku 1979, tedy dva roky poté, co byl výrobek patentován.

U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise. Podle ní výrazem "máslo" lze označovat jen ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent. České předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Výjimka, o kterou Česko žádalo, se vztahovala pouze na tuzemský trh, kde je výrobek po více než 30 letech existence dostatečně znám. Navíc se prodává v úplně jiném obalu než klasické máslo, takže nemůže dojít k záměně obou výrobků, argumentovalo Česko v Bruselu. Například Španělsko a Velká Británie podle mlékařů, poukazujících na "dvojí metr" EU, dostaly před lety výjimky pro produkty nesoucí v názvu máslo, které požadované parametry také nesplňují.

Podle průzkumu, jehož výsledky zveřejnila loni v listopadu firma STEM/MARK, bezmála dvě třetiny obyvatel Česka s přejmenováním výrobku nesouhlasí. Často si myslí, že by do podobných věcí neměla EU zasahovat a měla řešit podstatnější věci, než jsou lokální názvy výrobků.

Evropská unie potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.