Sbormistr Pavel Kühn nahrál hudbu 
i k legendárním českým filmům

Sbormistr Pavel Kühn nahrál hudbu
i k legendárním českým filmům

6. 7. 2013

Je jednou z nezapomenutelných postav českého vokálního sborového umění. Během kariéry nahrál se svým smíšeným sborem přes třicet dlouhohrajících gramofonových desek a filmových soundtracků.

Uměleckou dráhu zahájil sbormistr Pavel Kühn, který se narodil v Praze před 75 lety, 7. července 1938, v dětském sboru svých rodičů, kteří byli zakladateli a sbormistry nejen Českého pěveckého (později Pražského filharmonického) sboru, ale i Kühnova dětského sboru. Za více než čtyřicetiletou sbormistrovskou kariéru vystupoval se svým sborem nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí.

Mimo jiné se sborem nahrál hudbu k filmům Františka Vláčila Markéta Lazarová a Údolí včel a Juraje Herze Spalovač mrtvol. V 80. letech stál po několik sezon také v čele rozhlasového pěveckého sboru a v 90. letech byl současně sbormistrem Pražského filharmonického sboru.

Pavel Kühn získal řadu vyznamenání, například Evropskou cenu Gustava Mahlera. Zemřel v lednu 2003 ve věku 64 let.


Pro Kühna napsal skladbu
také Bohuslav Martinů

Kühnův sbor inspiroval nejednoho českého autora, aby přímo pro něj složil vhodnou skladbu. Příkladem je poslední ze čtveřice poličských kantát Bohuslava Martinů Mikeš z hor. Slavný skladatel ji napsal v posledním roce života přímo pro Pavla Kühna, syna svých dlouholetých přátel, a jeho čerstvě zrozené těleso.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.