Nejstarší Čech s transplantací
srdce se aktivně dožívá 82 let

Nejstarší Čech s transplantací
srdce se aktivně dožívá 82 let

9. 7. 2013

Nejstaršímu Čechovi s transplantovaným srdcem je 82 let, je aktivní a stále pracuje. Nový orgán dostal v roce 2005, kdy mu bylo 74. Je klientem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která za posledních pět let zaplatila transplantaci srdce 218 svým klientům a celkem za ně dala 225 milionů korun.

V úterý uplyne 45 let od první transplantace srdce v bývalém Československu, která se uskutečnila v Bratislavě. Čtyřiapadesátileté ženě se v roce 1968 podařilo srdce voperovat, ale vydrželo jen asi pět hodin. „Od té doby udělal celý obor obrovský skok vpřed a Česko se zařadilo do skupiny nejúspěšnějších zemí,“ řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý. S počtem 4,7 transplantace srdce na milion obyvatel se řadíme zhruba na skvělé osmé místo ve světě.

Druhý nejstarší klient VZP s transplantovaným srdcem oslavil letos 78. narozeniny, srdce dostal před sedmi lety. Od transplantace třetího nejstaršího klienta VZP uběhlo 14 let a minulý týden oslavil 77. narozeniny.

První transplantace srdce v Čechách byla 1. ledna 1984 v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Dalším velkým střediskem transplantací je brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. „Pacientů, kteří dostávají nové srdce, přibývá. V roce 2006 bylo srdce transplantováno 29 klientům VZP, loni již 54,“ doplnil mluvčí.

Experimenty s přenosem srdce začaly před více než sto lety. První transplantaci srdce na světě provedl v prosinci 1967 jihoafrický chirurg Christian Barnard. V posledních letech se transplantuje ve světě kolem 5500 srdcí ročně. Transplantace zachraňuje život, výrazně zlepšuje také jeho kvalitu – už v prvních týdnech po operaci se nemocný vrací k normálnímu životnímu rytmu.

srdce transplantace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%