Nové malé srdeční
pumpy se osvědčily

Nové malé srdeční
pumpy se osvědčily

11. 7. 2013

Nové miniaturní srdeční pumpy, které prvním dvěma pacientům implantovali lékaři z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) v Brně, se osvědčily. Pacientům se po třech měsících od operace daří velmi dobře, oba čekají na vhodného dárce orgánu k transplantaci. Potvrdil to ředitel CKTCH Petr Němec. Srdeční pumpy jsou vhodné právě pro některé čekatele na transplantaci, nyní jich je na Moravě čtrnáct. Pumpy jim mohou pomoci zlepšit zdravotní stav do doby, než se najde vhodný dárce.

Oba pacienti byli před implantací pump dlouhodobě v nemocnici a byli závislí na nitrožilním přívodu léků. Měsíc po zákroku je lékaři propustili domů. Podpory jsou podle lékaře vhodné pro pacienty, kteří čekají na transplantaci a jejich stav se zhorší natolik, že by se jí nemuseli dožít. "Je to most k transplantaci u pacientů s těžkým srdečním selháním. Hlavní výhodou oproti předcházejícím systémům jsou velmi malé rozměry, díky nimž je operace výrazně šetrnější pro pacienta," uvedl Němec.

Operace trvá podle lékařů tři až čtyři hodiny a patří k závažnějším výkonům. Lze ji ale provést miniinvazivně, tedy bez většího řezu na hrudníku. "Malá velikost pumpy umožňuje její kompletní umístění do osrdečníkového vaku. Krev je čerpána ze selhávající levé komory do aorty a tím nahrazuje její funkci. Elektrická energie pro pumpu je přiváděna kabelem, který je vyveden přes kůži," řekl lékař.

Lékaři v CKTCH dělají zhruba 25 až 30 transplantací srdce ročně, podle Němce je možné, že lidí se srdečními problémy bude přibývat.

srdce transplantace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.