V Česku podle průzkumu
každý třetí člověk chrápe

V Česku podle průzkumu
každý třetí člověk chrápe

14. 7. 2013

Podle statistik trpí chrápáním třikrát víc mužů než žen. Po 40. roce věku trápí chrápání až 54 procent mužů. V České republice chrápe každý třetí občan. A právě nepříjemné zvuky jsou důvodem, proč ženy vyhazují muže z ložnic.

„Až deset procent mužů nad 40 let udává, že chrápání způsobuje vážné problémy v partnerském soužití. Toto procento výrazně stoupá v období dovolených, kdy partneři nemohou spát odděleně. Problémy s chrápáním je ale možné trvale řešit. V Česku existuje 12 spánkových laboratoří, které ročně navštíví 15 tisíc pacientů,“ popsal Peter Klimák, ORL specialista Kliniky GHC Praha.

Chrápání nejčastěji způsobuje nadváha

Nejčastěji způsobuje chrápání nadváha. Další příčinou, proč muži trpí chrápáním častěji než ženy, je v průměru větší objem tkání v oblasti krku a hrudníku, které tlačí na dýchací cesty. V neposlední řadě je to také častější konzumace alkoholu, která způsobuje ochabnutí svalstva v oblasti dýchacích cest. V poslední době se zvyšuje podíl žen, které přiznávají, jak moc je chrápání protějšků obtěžuje.

„Důkladné vyšetření chrápajícího člověka odhalí dominantní příčiny chrápání a z toho se odvíjí další postup. Chirurgických zákroků, které redukují intenzitu chrápání, existuje několik.  Mezi nejčastější patří operace v oblasti měkkého patra a krčních mandlí. Zákrok probíhá v lokální anestezii a zpravidla ambulantně. Optimální, a v současnosti nejčastější, je využití laseru. Zhruba 80 procent pacientů po tomto zákroku udává zmírnění nebo vymizení chrápání,“ řekl Peter Klimák.

Pozor na poruchy dýchání

Chrápání s sebou ale přináší i vážnou komplikaci v podobě spánkové apnoe – poruchy dýchání, která se projevuje úplnou zástavou dechu delší než deset sekund a opakující se častěji než desetkrát za hodinu. Tou trpí až šest procent populace včetně dětí. Onemocnění je typické pro 25 procent mužů nad 50 let. Syndrom spánkové apnoe se ale nevyvíjí v řádu dnů či měsíců. Je to porucha, která se zhoršuje léta.

„Nemocný nikdy nedosáhne hladiny hlubokého spánku. Jakmile tvrdě usne, přestane dýchat, začne se dusit a dýchání nastartuje teprve sekundové procitnutí, to si ale člověk nepamatuje. Onemocnění se může projevit bolestmi hlavy, ranním pocitem nevyspání, nadměrnou denní spavostí, poruchami paměti a vysokým krevním tlakem. Onemocnění zpravidla postihuje lidi s nadváhou. Syndrom většinou nelze řešit chirurgickým zákrokem. Pacientům ve spánku pomáhá dýchací přístroj takzvaný CPAP,“ uzavřel problémy se spánkem Peter Klimák, ORL specialista Kliniky GHC Praha.

spánek
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%