Foto

Pracovali jste na Slovensku a máte malý důchod? Možná bude líp

17. 7. 2013

Novou naději mají čeští důchodci, kteří před rozpadem federace pracovali na Slovensku nebo pro slovenské firmy, a mají kvůli tomu nižší starobní penze. Sněmovna totiž schválila novelu o dorovnávacím příplatku. Nárok na příspěvek by měli mít žadatelé, kteří v někdejším Československu platili sociální odvody aspoň 25 let a za Česka před rokem 1996 aspoň rok. Předloha nyní míří do Senátu.

Dorovnávací přídavek má být podle novely samostatnou dávkou, která bude vyplácena jen spolu s českým důchodem. Přídavek by mohli dostat třeba lidé, kteří před rozdělením státu bydleli v Česku a jejich zaměstnavatel sídlil na Slovensku.

O přídavek by důchodci museli požádat Českou správu sociálního zabezpečení. Částka má být stanovena jako rozdíl mezi případným důchodem, který by žadatel dostával za českých podmínek, a součtem skutečné české a slovenské penze. Podle dřívějších informací by měla činit v průměru kolem 1100 korun měsíčně a celkové náklady za celou dobu výplat se odhadují na 3,8 miliardy korun.

Na návrh sociálního výboru poslanci vložili do předlohy ustanovení, které ministrovi práce a sociálních věcí dává pravomoc změkčit v jednotlivých případech podmínku odpracovaných let pro přiznání starobní penze.

Česko přestalo nižší slovenské penze Čechům doplácet předloni na podzim po vyjádření Soudního dvora EU. Podle něj by totiž musel být důchod dorovnán i lidem z ostatních unijních států, kteří pracovali v Československu a mají penzi menší, jinak by šlo o diskriminaci.

Jenže český Ústavní soud potom uvedl, že evropský soud nezohlednil specifické poměry po rozdělení společného státu a penze by se dorovnávat měly. Nejvyšší správní soud se tedy na Soudní dvůr EU obrátil znovu. Vláda pak v létě uložila ministerstvu práce, aby navrhlo model dorovnávání penzí.

důchody
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.