Na nábřeží Zlatníků úřadoval 
i proslulý komisař Maigret

Na nábřeží Zlatníků úřadoval
i proslulý komisař Maigret

30. 7. 2013

Zatímco v Praze nechával filmový rada Vacátko odvézt zločince na „čtyřku“, tedy do Bartolomějské číslo 4, v Paříží se jezdí na „šestatřicítku“, tedy na nábřeží Zlatníků 36. A právě tohle historické sídlo tamní kriminální policie slaví 100. výročí existence. Jacques Mesrine a mnoho dalších slavných zločinců vystoupilo po zdejších 148 schodech do míst, která zůstávají vděčným zdrojem inspirace pro spisovatele a filmaře.

Hoši ze „šestatřicítky“ se brzy osvědčili

„Šestatřicítka“, jak se známé sídlo kriminálky v centru Paříže lidově nazývá, vznikla 1. srpna 1913 v reakci na tehdejší úspěchy Bonnotova gangu, který ztrapňoval policisty svou výzbrojí a na tu dobu rychlými auty. Nová samostatná jednotka kriminální policie pak postupně potírala různou velkou kriminalitu a dosahovala řady úspěchů.

Budova na nábřeží Seiny se dostala do povědomí světové veřejnosti především díky spisovateli Georgesovi Simenonovi, který vytvořil postavu komisaře Maigreta. Náměstí Zlatníků 36 se poté objevilo a stále znovu objevuje v řadě knih a filmů.

Za tři roky se kriminálka odstěhuje

Budoucnost „šestatřicítky“ je však nejistá. Prostory přestávají vyhovovat, některá oddělení už provizorně sídlí jinde. Obávaná pařížské kriminální policie (PJ) se má proto koncem roku 2016 přestěhovat do velké moderní budovy na severozápadním okraji francouzské metropole. „O osudu historického sídla se ještě nerozhodlo. Je ale jasné, že toto místo musí zůstat spjaté s PJ. Jinak to nejde,“ ujistil jeden z tamních vyšetřovatelů.

PJ má nyní 2230 vyšetřovatelů a řeší ročně kolem deseti tisíc případů. Ke stému výročí bude vydána poštovní známka s fasádou slavné „šestatřicítky“.

Francie policie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.