Dveře, okna i nábytek,
kterým nevadí vlhkost

Dveře, okna i nábytek,
kterým nevadí vlhkost

31. 7. 2013

Zkroutily se vám dveře do koupelny vlivem vyšší vlhkosti? Vytváří se vám u oken plíseň? Nezoufejte, nejste první, ani poslední, kterým vlhko v koupelně dělá problémy. Žádná ze jmenovaných katastrof vám ovšem nemusí hrozit - stačí se více zajímat o to, z jakých materiálů jsou dveře, okna a nábytek vyrobeny.

Dveře v koupelně klidně z dýhy

Dveře do koupelny lze tedy použít bez jakýchkoli problémů s povrchem z přírodní dýhy. Nebojte se, voda je neprohne! Do koupelnových prostor, kde je zvýšený výskyt vodní páry či vlhkosti jsou totiž určené dveře s tzv. KLIMA úpravou. „Jejich vnitřní konstrukce je posílená o hliníkovou folii, která zajistí, aby se dveřní křídlo s přírodním materiálem na základě rozdílné vlhkosti před a za dveřmi nijak nezkroutilo. Navíc na první pohled na nich tuto úpravu vůbec nepoznáte a dveře do koupelny jsou vzhledově zcela stejné jako dveře do obývacího pokoje“ uvádí David Vítek, vedoucí marketingu společnosti SAPELI, a.s., největšího českého výrobce dveří a zárubní.

Pokud chete mít naprostou jistotu, že dveře ve vlhkém prostředí skutečně vydrží plný nápor vody, pak se zajímejte o dveře do mokra, tzv. dveře ELEGANT v PUR provedení. „Jejich vnitřní materiál na bázi polyuretanu a laminátu má dobré tepelně-izolační vlastnosti a nijak nereaguje na vlhkost. Navíc jejich povrch je ve vysoce odolném HPL laminátu. Samozřejmostí jsou i speciální zárubně, které plnou funkčnost a originalitu tohoto dveřního kompletu plně podtrhnou,“ radí Vítek. Podle něho mohou vlkosti čelit i vybrané typy posuvných dveří s tzv. klima úpravou , které se zabudují do stavebního pouzdra. 

Okna bez plísní

Pokud se ve Vaší koupelně tvoří kolem oken plíseň, je to často nedostatečným větráním, ale i špatným těsněním a nedostatečnou či nefunkční izolací.  „Vlivem rozdílu venkovní a vnitřní teploty vzniká mezi rámem a křídlem určité množství kondenzátu. Nemělo by ho být mnoho, ale i tak je nutné tento kondenzát odvést. K tomu slouží takzvané odtokové drážky, které kondenzát odvedou z prostoru mezi rámem a křídlem na venkovní parapet,“ vysvětluje Miroslav Culka, obchodní ředitel firmy DAFE-PLAST a dodává: „Naše společnost nabízí u všech profilových řad oken a dveří dvě řešení odtokových drážek. Jednak na venkovní rám okna, kde je odtoková drážka kryta okapničkou, a také do spodní drážky okna, odkud kondenzát stéká přímo na venkovní parapet.“ Při výběru okna je tak důležité zvolit nejen kvalitní profil se správným odvodem kondenzátu, ale také kvalitní zasklení, které nebude způsobovat kondenzaci páry na povrchu okna, která pak vede k vytváření plísně. Ke kondenzaci par dochází tehdy, pokud se povrchová teplota skla nebo rámu okna dostane pod hodnotu rosného bodu.“

Čím má sklo lepší tepelně izolační vlastnosti, tím je vyšší jeho povrchová teplota v interiéru a nedochází ke kondenzaci. Dalším důležitým faktorem je pak kvalitní stavební práce při zabudování okna do zdiva. Kvalita a způsob osazení okna jsou totiž stejně důležité, jako vlastnosti samotného výrobku a i ten nejkvalitnější výrobek lze degradovat špatným osazením. „V dnešní době jsou již samozřejmostí parotěsné a paropropustné zábrany, které chrání montážní spáru, aby se do ní nedostávala pára z interiéru,“ dodal Culka.

Nábytek do vlhka

Vlhkost, voda a střídání teplot, to jsou nepříznivé vlivy, které mohou nekvalitní koupelnové skříňky rychle znehodnotit. U tohoto typu nábytku tedy platí více než jinde, že kvalita by měla být tím prvním, co nás bude při jeho výběru zajímat. Samozřejmě, kromě designu.

 

Sedmero koupelnového nábytku

  • Do koupelny volte pouze takový nábytek, který je do tohoto prostoru striktně určen a nikoli nábytek určený např. do obývacího pokoje.
  • Pečlivě vybírejte povrchovou úpravu! Nejvíce odolným materiálem proti vlhkosti je MDF foliovaná deska (jemná, středně zhuštěná dřevovláknitá deska), nebo MDF deska lakovaná polyuretanovými laky dle barevné rozmanitosti RAL.
  • Nábytek do koupelny snese standardní vlhkost i změnu teplot, neuškodí mu ani, pokud tu
    a tam se setká přímo s vodou. Nábytek je ale vždy třeba osušit.
  • Nakupujte u ověřených prodejců, kteří mají za sebou tradici a zkušenosti s výrobou nábytku do koupelny.
  • Pokud to není nutné, koupelnové skříňky neumisťujte do blízkosti vany nebo sprchového koutu. I ten nejodolnější materiál při neustálém bezprostředním styku s vodou nemusí vydržet.
  • Aby skříňky nebyly ohroženy případnou vlhkostí ze země, postavte je na nožky nebo ukotvěte do zdi.
  • Koupelna musí mít vždy dobrý odvětrávací i vytápěcí systém, který nábytek i další vybavení koupelny pomáhá ochraňovat

 

 

 

 

bydlení nábytek stavba
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.