Historická barokní knihovna
Klementina láká návštěvníky

Historická barokní knihovna
Klementina láká návštěvníky

3. 4. 2012

Historická barokní knihovna pražského Klementina z 18. století je od dubna opět přístupná veřejnosti. Původní podoba sálu, která je jedinečnou ukázkou uspořádání barokní knihovny, prošla rozsáhlými restaurátorskými pracemi.

Zásah restaurátorů vyžadovaly zejména původní dřevěné knihovní regály. V těch je v současnosti uloženo 27 500 svazků z fondu Národní knihovny. Obnovou prošly však i štuky, dřevěná a kamenná podlaha, zábradlí, okna i dveře.

Během restaurování výzdoby jednoho z nejstarších sálů s galerií v Čechách došlo i k jednomu objevu. „Pod zeleným svrchním odstínem byla při průzkumu nalezena mnohem výraznější růžová vrstva a zrestaurováním štuků do tohoto odstínu pak celý sál získal světlejší ladění,“ uvedla Alena Jankovcová z Národní knihovny.

Změnou prošel i návštěvní řád knihovny, který omezuje velikost skupin i počet návštěvníků za hodinu. Vstup bude umožněný pouze do prostoru zádveří a ne do celého sálu. Důvodem těchto opatření je především zachování konstantního klimatu v sále. Prohlídky by se měly konat každou půlhodinu a cena vstupného je 100 Kč pro dospělé a 50 Kč pro studenty.

Jezuitská knihovna byla dokončena v roce 1727 pravděpodobně podle plánů Kiliána Ignáce Dietzenhofera. V přízemí obdélníkového sálu jsou uložená především cizojazyčná teologická díla, na galerii pak knihy obecně vědecké. Čestné místo na galerii zaujímá i bohatě zdobená knihovna s nápisem Biblioteca nationalis, jež obsahuje jazykově, obsahově nebo původem české knihy.

Interiér je zdobí stropní freska od Jana Hiebla, která alegoricky zachycuje středověké pojetí lidského poznání. Fresku doplňují ještě postavy církevních otců, patronů univerzity, jezuitských světců a učenců zobrazených po stranách klenby. Ti představují jednotlivé vědní obory. Návštěvníky jistě zaujme i několik historických zeměpisných a hvězdných glóbů uprostřed sálu.

knihovna památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.