Hradozámecká noc otevře
i jindy nepřístupná místa

Hradozámecká noc otevře
i jindy nepřístupná místa

29. 8. 2013

Hradozámecká noc ve středních Čechách otevře i jindy nepřístupné prostory. Například na Konopišti si návštěvníci budou moci prohlédnout některá zákoutí nejstarší části zámku, do nichž se běžně nedostanou. "Akce, jež se koná v noci na první zářijovou neděli, nabídne pestrý program pro milovníky historie, umění, dobrého jídla a pití," sdělila Jana Hessová z Národního památkového ústavu.

Kostýmované prohlídky s překvapením a koncerty na nádvoří chystá například Karlštejn. Lidé se mohou těšit i na promítání slavného muzikálu Noc na Karlštejně, který si letos připomíná 40. výročí svého filmového zpracování.

Křivoklát návštěvníky zavede do temných stěn hradu a nabídne setkání s jejich nejstaršími obyvateli - netopýry. Noční prohlídky odhalí i tajemství alchymisty Edwarda Kellyho, vězněného a utíkajícího z hradu.

Zámek Březnice navodí barokní atmosféru díky dobrodružnému a milostnému příběhu rytíře Lagardéra alias Hrbáče. Na zámku Hořovice bude na návštěvníky čekat vernisáž akvarelů malířky a české rodačky Marie Nostitzové, tvořící též v Hořovicích. Díla zapůjčili soukromí sběratelé z celé Evropy.

Konopiště představí vášně a záliby arcivévody Františka Ferdinanda d'Este i jeho soukromé komnaty. Lidé si prohlédnou nejstarší část zámku, takzvaný kronprinc, s prostory, kam se jindy nedostanou. Připravena bude také autogramiáda spisovatelky a výtvarnice Vítězslavy Klimtové.

Noční divadelní prohlídky na zámku v Mnichově Hradišti zavedou návštěvníky prostřednictvím hudby, tance a hraných scének do historie. Mníšecký zámek přichystal dětské prohlídky s tajemnými skřítky, promítání pohádek, sklepení plné zázračných bytostí a sedm desítek historických panenek v dobových šatičkách. Dospělí se mohou těšit na ochutnávku vín, expozici o historii módy a slavnostní ohňostroj.

Návštěvníci sázavského kláštera si vyzkouší práci archeologa i některé činnosti středověkého člověka - mletí na žernovu, výrobu placek či tkaní na středověkém tkalcovském stavu. Na zámku Žleby se lidé vydají po stopách zločinu. Čekají je prohlídky s detektivní zápletkou - stanou se přímými účastníky vyšetřování záhady ztraceného briliantu.

Hradozámecká noc se koná po celé republice na sedmi desítkách památek zároveň. Cílem je ukázat návštěvníkům, že se na hrady a zámky mohou vracet i opakovaně a vždy zažijí něco nového.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.