Doménou Richarda Attenborougha 
se staly skvělé životopisné filmy

Doménou Richarda Attenborougha
se staly skvělé životopisné filmy

28. 8. 2013

Patří k nejuznávanějším postavám světové kinematografie. Na stříbrném plátně se objevuje už od počátku 40. let, hrál ve válečných filmech, dramatech a kriminálních snímcích, zdařile zvládal i komedie. Britský herec Richard Attenborough se však prosadil i jako režisér a producent.

Coby režisér debutoval na sklonku 60. let, a to pozitivně přijatou protiválečnou satirou Jaká to rozkošná válka! Nejvíce se však proslavil monumentální osmioscarovou epopejí Gándhí z roku 1982. Výpravné životopisné filmy se ostatně staly jeho doménou, jak o tom svědčí Mladý Winston, snímek o studentských letech premiéra Churchilla, Volání svobody zasvěcené bojovníkovi proti apartheidu Stevenu Bikovi, obraz hvězdy němého filmu nazvaný Chaplin, milostný příběh spisovatele C. S. Lewise Krajina stínů nebo film Láska a válka, zachycující významnou epizodu ze života spisovatele Ernesta Hemingwaye.

Pozornost vzbudilo také jeho válečné drama Příliš vzdálený most nebo filmová verze broadwayského muzikálu Chorus Line. Posledním snímkem, pod kterým je jako režisér podepsán, je melodrama Tajemství prstenu z roku 2007.

Richard Attenborough slaví 29. srpna své devadesátiny.

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.