Lední medvědi, polární vlci, kanadští rysi... To jsou lákadla brněnské zoo

Lední medvědi, polární vlci, kanadští rysi... To jsou lákadla brněnské zoo

28. 8. 2013

Zoologická zahrada v Brně chce v budoucnu lákat veřejnost na moderní expozice s exotickými zvířaty, která dosud nechovala. K novinkám budou patřit například lvi, hroši, hyeny, červené pandy a skalní klokani.

Čtvrt milionu návštěvníků ročně

„Roční návštěvnost zahrady se pohybuje okolo čtvrt milionu lidí a zájem vzrůstá. Pokud se nám podaří v budoucnu uskutečnit všechny naše plány, mohli bychom dosahovat návštěvnosti až okolo půl milionu lidí,“ uvedl ředitel zoo Martin Hovorka.

Zřizovatelem zahrady je město Brno. Největší investicí v historii zoo byla v roce 2010 stavba expozice nazvané Beringie za 80 milionů korun. Obývají ji medvědi kamčatští.

Přijďte se podívat na Kometu a Nanuka

Největším lákadlem zoo jsou lední medvědi Cora a Umca. Medvědice už přivedla na svět dvakrát dvojčata. Například v roce 2008 byl o prohlídku medvíďat Billa a Toma takový zájem, že se návštěvnost zahrady zvýšila na 320 tisíc lidí osob, což bylo nejvíce za dvacet let. Letos se Cora stará o svá dvojčata Nanuka a Kometu. Odchov ledních medvědů v zajetí je přitom podle odborníků složitý.

K nejatraktivnějším expozicím zoo patří výběh polárních vlků s indiánským srubem, pavilony Tygří skály a Tropické království. Nové části zahrady prezentují například surikaty a kanadské rysy.

Plány? Třeba návrat k chovu gepardů

Do roka by se měla stát velkým lákadlem také nová expozice se lvy. Zahrada se chce vrátit po několikaleté přestávce k chovu gepardů a plánuje modernizaci pavilonu ledních medvědů. V příštím roce by měla začít stavba parkoviště pro osmdesát aut. Právě to schází zoo nejvíce; současné je zastaralé a tvoří jej pouze 17 míst, což nutí návštěvníky hledat místa k zaparkování v okolí zoo.

U parkoviště by měl později vzniknout nový vstup do zahrady se správní budovou, v níž bude výstava věnovaná podmořskému světu. Akvária se žraloky a rybami z korálových útesů by měla přitáhnout návštěvníky i v zimních měsících.

Zajímavá myšlenka: expozice Moravská řeka

„Plánů je hodně. Nejsložitější však je na ně sehnat peníze. Není problém získat nejatraktivnější zvířata, každému z nich ale musíme vytvořit dobré podmínky pro život. Podobně je to i se slony, které by mnoho návštěvníků u nás rádo vidělo. Zatím je ale jejich pořízení jen vzdálenou vizí,“ řekl Hovorka.

K velkým plánům patří třeba také vybudování expozice Moravská řeka. Ta by protékala zahradou a prezentovala ryby z moravských řek. Zoo je umístěna na Mniší hoře, na jejíž vrchol by mohla jednou vozit návštěvníky od vstupu zubačka.

Brněnská zoo si v těchto dnech připomíná 60. výročí vzniku – oslavy kulatého výročí vyvrcholí v zahradě tuto sobotu.

naše tipy výlet ZOO
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.