Americký drsňák Charles Bronson:
smutný konec neohroženého hrdiny

Americký drsňák Charles Bronson:
smutný konec neohroženého hrdiny

31. 8. 2013

Drsný chlapík, to byl ve většině svých rolí americký herec Charles Bronson. Díky výrazné tváři s ostře řezanými rysy, na níž se jen stěží objevil úsměv, nehybnému pohledu hráče pokeru a vypracované, atletické postavě byl obsazován zejména do westernů, thrillerů, akčních, dobrodružných, gangsterských a válečných snímků. V nich se postupně prosadil jako představitel tvrdých hrdinů, které jen tak něco nezlomí.

Cestu mezi hereckou smetánku mu pootevřela postava indiánského míšence Bernarda v proslulém westernu Sedm statečných (1960). V pozdějších letech zaujal například jako mlčenlivý mstitel Harmonika stíhající vraha svého bratra v dalším legendárním westernu Tenkrát na Západě (1968). Nezapomenutelný byl i coby plukovník americké tajné služby Harry Dobbs pátrající po duševně chorém zločinci v dramatu Cestující v dešti (1969) nebo architekt Paul Kersey bez milosti mstící násilí a vraždy na svých blízkých v thrilleru Přání zabít (1974) a v jeho dalších pokračováních.

Přestože byl Bronson kvůli svému exotickému zevnějšku často obsazován do rolí indiánů, kolovala v jeho žilách litevská krev. Narodil se jako Charles Buchinsky – jedenácté z patnácti dětí v rodině litevského horníka, který utekl před carem do Pensylvánie. Své jméno si změnil podle brány Bronson nacházející se ve filmových studiích Paramount.

Poslední léta života bohužel trpěl Alzheimerovou chorobou, nakonec ve věku 81 let podlehl zápalu plic. Skonal v žalostném stavu před deseti lety, 30. srpna 2003, v jedné z losangeleských klinik.

 

Počítej s tím, že ti odvedu manželku,
řekl při natáčení svému kolegovi
Bronson byl třikrát ženatý, se svou první ženou Harriet Tendlerovou měl dvě děti. Nejdéle, 22 let, žil s herečkou a producentkou Jill Irelandovou. Spolu měli dceru Zuleiku. Seznámili se při natáčení filmu Velký útěk. Tehdy byla Jill vdaná za herce Davida McCalluma, kterému Bronson už druhý natáčecí den řekl: „Počítej s tím, že ti odvedu manželku.“ A splnil to. Byla to láska jako trám, kterou po čtyřech letech zpečetili svatbou. Manželství bylo považováno za pohádkové, žádné aféry, žádné senzace. Štěstí se k nim obrátilo zády v roce 1984. Jill zápasila s rakovinou prsu, což Bronsona položilo. Na smrt nemocná Jill nakonec musela svého muže utěšovat a vlévat do něj naději, místo aby tomu bylo naopak. V roce 1990 Jill zemřela a Bronson utápěl bolest v alkoholu. Ze samého dna jej zvedla až třetí manželka, o čtyřicet let mladší Kim Weeksová, kterou si vzal v roce 1998.

Co o Bronsonovi
možná ještě nevíte
* Trpěl chronickým strachem z uzavřených prostor, který si odnesl z pensylvánských dolů. V nich totiž od svých čtrnácti let pracoval s otcem a bratry.
* V letech 1943–45 sloužil u válečného letectva v Tichomoří a po válce vystřídal různá zaměstnání; vydělával si třeba i jako boxer. Začal studovat malířství a jako scénograf působil u dvou divadelních souborů ve Filadelfii.
* S herectvím začal z prostého důvodu – přitahovaly ho obrovské peníze točící se v šoubyznysu.
* Důvodem, proč si změnil své jméno z Buchinsky na Bronson, byla i vnitropolitická situace v USA. Během tzv. honu na čarodějnice v první polovině 50. let budila slovansky znějící jména podezření. 
* Režisér westernovém eposu Tenkrát na západě (1968) Sergio Leone si angažování Bronsona velmi pochvaloval: „Je to nejtalentovanější herec s jakým kdy pracoval!“

herecké legendy Hollywood
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.