Nebojte se vajíček

Nebojte se vajíček

6. 4. 2012

\"Pokud jste před lety na radu lékaře přestali jíst vajíčka, zveme vás zpátky ke stolu\". Tak to je úvod jedné kapitoly v knize Jídlo léčí.

Vejce, jako jeden z nejbohatších zdrojů cholesterolu, bylo považováno za nezdravé. Čas ukázal, že ve skutečnosti tomu tak není.

U většiny lidí pochází pouze asi 25 % cholesterolu v krvi z potravy. Dalších 75 % vzniká v játrech, která vytvářejí spoustu cholesterolu ve chvíli, kdy jíte tučné hamburgery, koblihy a další zdroje nasycených tuků. Těch je je ovšem ve vejcích málo. Vejce obsahují mnoho užitečných živin, jež mohou vyrovnat poškození způsobená cholesterolem - nenasycené tuky, kyselinu listovou i další vitaminy B a minerály.

Vejce do vyvážené stravy rozhodně patří. Ve skutečnosti dokonce ani dvě vejce denně u většiny lidí cholesterol nijak výrazně neovlivní. Mějte pouze na paměti, že každé vejce obsahuje okolo 200 mg cholesterolu a obecně se doporučuje konzumovat nanejvýš 300 mg cholesterolu denně.

Jen malý počet lidí musí stále pečlivě omezovat příjem cholesterolu kvůli mimořádné citlivosti na cholesterol ve stravě. Proberte s lékařem, zda cholesterol není pro vaše srdce rizikovým faktorem.
Já ještě pamatuji dobu, kdy receptem na hubnutí bylo vajíčko natvrdo.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...