„Milionář“, kvíz se záludnými otázkami, 
vznikl v Británii a uspěl i v Česku

„Milionář“, kvíz se záludnými otázkami,
vznikl v Británii a uspěl i v Česku

3. 9. 2013

Pamatujete si na televizní soutěž Chcete být milionářem? Vznikla v britské televizi ITV, která její první díl odvysílala před 15 lety, 4. září 1998. Vědomostní kvíz o vysoké finanční částky Who Wants to Be a Millionaire? si získal popularitu diváků a rychle se rozšířil do dalších zemí.

Princip „Milionáře“ je prostý. Hráč musí správně odpovědět na více či méně záludné otázky, jež mají prověřit jeho znalosti. Za každou správně zodpovězenou otázku získává stále vyšší finanční částky, o něž ale může v případě zaváhání přijít.

David Briggs, Mike Whitehill a Steven Knight dokázali na tomto jednoduchém principu vytvořit licencovaný televizní formát, kombinující zábavu, napětí, poučení a v neposlední řadě možnost vysoké výhry. Vůbec prvním výhercem nejvyšší možné ceny se 19. listopadu 1999 stal John Carpenter, který v americké verzi hry získal, jak jinak, rovný milion dolarů.

Licenci na soutěž prodali její držitelé do desítek zemí celého světa. Nechyběla mezi nimi ani Česká republika. Televize Nova ji vysílala v letech 2000 až 2005 pod názvem Chcete být milionářem? Na pozici moderátora se postupně vystřídali Vladimír Čech, Martin Preiss a Ondřej Hejma.

 

Díky této soutěži jsem překročil stín
oblastního herce, řekl moderátor Vladimír Čech
Ze tří moderátorů české verze  „Milionáře“ byl jasně nejpopulárnějším Vladimír Čech. Do té doby málo známý herec si rychle získal velkou oblibu diváků. „Milionář mi pomohl překročit stín oblastního herce,“ říkal tehdy Čech. „Je to úplně jiná, zajímavá a náročná disciplína, ve které se musím neustále zdokonalovat a ve které se, doufám, i zdokonaluju. Když jsem kdysi ještě jako herec olomouckého divadla sledoval Videostop s Janem Rosákem, tak jsem si říkal, klobouk dolů, ten válí, tak bych to určitě nedokázal. No a teď vím, že to dokážu.“

Čech se narodil 6. července 1951 v Praze. Absolvoval herectví na DAMU. Předtím než nastoupil do svého prvního hereckého působiště v Ostravě, vystřídal řadu zaměstnání. V roce 1989 se v Pardubicích stal jednou z vůdčích osobností Občanského fóra a později pracoval dva roky jako poslanec ČNR.

Čech, otec čtyř dětí, zemřel letos 22. března. Léčil se na vážné nádorové onemocnění, navíc dostal těžký zápal plic...

televize
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.