Tyto dva víkendy se otevřou
nepřístupné pražské památky

Tyto dva víkendy se otevřou
nepřístupné pražské památky

7. 9. 2013

Tradiční Dny evropského dědictví zpřístupní běžně uzavřené pražské kostely, kláštery nebo trezory prvorepublikové státní banky. V rámci oslav památek jsou připraveny i doprovodné koncerty či přednášky, lidé si také budou moct vyšplhat na komín ve staré čistírně odpadních vod v Bubenči.

Akce se koná od této soboty do 15. září. Některé památky budou otevřeny již tento víkend, další až příští sobotu a neděli.

Po celé Praze se otevřou především kostely, například U Salvátora na Starém Městě, sv. Štěpána na Novém Městě, kostel sv. Filipa a Jakuba na Zlíchově nebo sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně, který patří svou velikostí mezi největší církevní stavby v Čechách.

Lidé si mohou přijít prohlédnout Novou Synagogu na Palmovce, Malostranský hřbitov nebo židovský hřbitov v Radlicích. Na Velkopřevorském náměstí pak mohou lidé navštívit Buquoyský palác, ve kterém sídlí francouzská ambasáda.

Na své si přijdou ale i milovníci technických památek. Otevře se jim třeba plynojem v Libni, čistírna odpadních vod v Bubenči připravila speciální noční prohlídku strojovny nebo jištěné výstupy na ventilační komín. Na Malostranském náměstí Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy zpřístupní trezory a halu prvorepublikové státní banky.

K akci se přihlásili také správci historických staveb, které mohou lidé běžně navštívit. Během Dnů evropského dědictví nabízejí bezplatné či zlevněné vstupné nebo připravili speciální program. Návštěvníci památek se mohou například zúčastnit komentovaných prohlídek, připraveny jsou pro ně také koncerty.

Slavnosti kulturního dědictví se konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy v řadě evropských zemí. Téma letošních Dnů evropského dědictví v Česku se jmenuje Památky v novém světle.

památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.