Vesnice roku 2013? Jeseník
nad Odrou na Novojičínsku

Vesnice roku 2013? Jeseník
nad Odrou na Novojičínsku

14. 9. 2013

Vesnicí letošního roku se stal Jeseník nad Odrou z Novojičínska. Druhé místo obsadily Holovousy z Jičínska a třetí Dolní Újezd z okresu Svitavy.

Letošního 19. ročníku soutěže se zúčastnilo 273 obcí ze 13 krajů. Krajští vítězové postoupili do celostátního kola, ze kterého vzešel trojlístek vítězných obcí. Komise sledovala úroveň společenského života v obci, aktivity obyvatel, celkový obraz vesnice, občanskou vybavenost a infrastrukturu, spolupráci s podnikateli v obci, veřejná prostranství, péči o zeleň a krajinu a také koncepční dokumenty obce.

„Dík patří v první řadě všem našim spoluobčanům,“ řekl starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček, podle kterého v této obci se zhruba 1900 obyvateli funguje 15 občanských sdružení a několik dalších neformálních spolků, například seniorů či matek s dětmi. „Jedině tak obec může žít a rozvíjet se. Jsem rád, že u nás to z větší části funguje,“ podotkl.

Katastr Jeseníku nad Odrou se rozkládá v jihozápadní části chráněné krajinné oblasti Poodří, obec leží severozápadně od Nového Jičína. Dnešní Jeseník nad Odrou zahrnuje pět vesnic, které se postupně spojily. V roce 1957 se k Jeseníku nad Odrou připojily Hrabětice, v roce 1975 Polouvsí a v roce 1976 Blahutovice a Hůrka.

Občanské sdružení Bayerův odkaz ve spolupráci s německými rodáky a obcí vybudovalo takzvanou Františkovu cestu, což je několik naučných zastavení v Blahutovicích. „Je také dobře, že jsou zpřístupněny místní minerální prameny a každý, kdo chce, může okusit Jesenickou kyselku. To v minulosti nebylo možné,“ dodal Machýček.

Jeseník nad Odrou za vítězství v soutěži obdrží dva miliony korun, druhé Holovousy 1,9 milionu korun a třetí Dolní Újezd 1,8 milionu korun.

Loni zvítězily Řepice na Strakonicku, na druhém místě skončila Tvarožná Lhota z Hodonínska a třetí příčka patřila Křižánkám z okresu Žďár nad Sázavou.

vesnice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.