Vesnice roku 2013? Jeseník
nad Odrou na Novojičínsku

Vesnice roku 2013? Jeseník
nad Odrou na Novojičínsku

14. 9. 2013

Vesnicí letošního roku se stal Jeseník nad Odrou z Novojičínska. Druhé místo obsadily Holovousy z Jičínska a třetí Dolní Újezd z okresu Svitavy.

Letošního 19. ročníku soutěže se zúčastnilo 273 obcí ze 13 krajů. Krajští vítězové postoupili do celostátního kola, ze kterého vzešel trojlístek vítězných obcí. Komise sledovala úroveň společenského života v obci, aktivity obyvatel, celkový obraz vesnice, občanskou vybavenost a infrastrukturu, spolupráci s podnikateli v obci, veřejná prostranství, péči o zeleň a krajinu a také koncepční dokumenty obce.

„Dík patří v první řadě všem našim spoluobčanům,“ řekl starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček, podle kterého v této obci se zhruba 1900 obyvateli funguje 15 občanských sdružení a několik dalších neformálních spolků, například seniorů či matek s dětmi. „Jedině tak obec může žít a rozvíjet se. Jsem rád, že u nás to z větší části funguje,“ podotkl.

Katastr Jeseníku nad Odrou se rozkládá v jihozápadní části chráněné krajinné oblasti Poodří, obec leží severozápadně od Nového Jičína. Dnešní Jeseník nad Odrou zahrnuje pět vesnic, které se postupně spojily. V roce 1957 se k Jeseníku nad Odrou připojily Hrabětice, v roce 1975 Polouvsí a v roce 1976 Blahutovice a Hůrka.

Občanské sdružení Bayerův odkaz ve spolupráci s německými rodáky a obcí vybudovalo takzvanou Františkovu cestu, což je několik naučných zastavení v Blahutovicích. „Je také dobře, že jsou zpřístupněny místní minerální prameny a každý, kdo chce, může okusit Jesenickou kyselku. To v minulosti nebylo možné,“ dodal Machýček.

Jeseník nad Odrou za vítězství v soutěži obdrží dva miliony korun, druhé Holovousy 1,9 milionu korun a třetí Dolní Újezd 1,8 milionu korun.

Loni zvítězily Řepice na Strakonicku, na druhém místě skončila Tvarožná Lhota z Hodonínska a třetí příčka patřila Křižánkám z okresu Žďár nad Sázavou.

vesnice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Fandím všem, kteří se snaží. I naše město vypadá mnohem líp než dřív, ale protože tu není dostatek práce, spousta domů zeje prázdnotou a chátrají, bohužel. Je tu čisto, ale trochu smutno, přestože se každou chvíli něco děje. Lidé jsou zalezlí, takže na různých sportovních nebo kulturních akcích bývají hlavně návštěvníci odjinud. Já na nich chybím jen tehdy, když jsem zrovna mimo město. Ráda podporuji všechny aktivní a tvořivé lidi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.