Přijede bratr Johna Kerryho,
zajímá se o rodinné kořeny

Přijede bratr Johna Kerryho,
zajímá se o rodinné kořeny

29. 9. 2013

Do České republiky přijede v půlce října bratr současného šéfa americké diplomacie Cameron Kerry. S manželkou zavítá do Horního Benešova na Bruntálsku, kde žil jeho dědeček. Oznámil to starosta města Michal Blažek s tím, že jde o soukromou návštěvu.

Radnice Horního Benešova v roce 2004 rozhodla o tom, že Johnu Kerrymu, současnému ministru zahraničí USA, udělí čestné občanství. Ten si ho ale dosud nepřevzal.

Nyní do tohoto slezského města 14. října zamíří jeho mladší bratr s chotí. „Je pravda, že nás asi před dvěma týdny oslovila americká ambasáda, že by se rádi podívali, kde žili jejich předci. To je velmi příjemná událost,“ uvedl starosta. Radnice podle něj připraví program a bude se snažit o to, aby se u nich návštěva cítila dobře. Cameron Kerry je právník, na krátkou dobu byl i úřadujícím ministrem obchodu.

V Horním Benešově bydlel dědeček bratrů Fritz Kohn. Radnice před lety uvedla, že na to chce upozorňovat i na místě domu, kde žil.

John Kerry v minulosti za demokraty neúspěšně usiloval o post prezidenta. Nyní pod prezidentem Barackem Obamou vede americkou diplomacii.

Radnice Horního Benešova sice rozhodla o čestném občanství pro současného ministra, nabylo by však účinnosti až poté, co ho představitelé města osobně předají. Bratr Cameron to podle Blažka za něj udělat nemůže.

Po původu politika před lety pátrala americká i další zahraniční média. Rakouský genealog Felix Gundacker nakonec zjistil, že dědeček z otcovy strany se narodil v roce 1873 v Horním Benešově.

O židovských kořenech sahajících na území České republiky psala americká média už v roce 2003. Podle nich Fritz Kohn v roce 1902 změnil jméno na Frederick A. Kerry a konvertoval ke katolicismu. V roce 1921, již po emigraci do Spojených států, spáchal sebevraždu střelou do hlavu. Gundacker uvedl, že si je zcela jist, že Fritz Kohn byl synem Benedikta Kohna a manželky Mathilde. Jeho narození je podle Gundackera zaznamenáno v církevních matrikách v dodatku určeném pro židovské rodiny.

Kerry není prvním ministrem zahraničí, jehož rodinné kořeny sahají do Česka. Původem Češka je také Madeleine Albrightová, která byla první ženou v roli šéfky americké diplomacie.

politika USA
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.