Výstava o životě a práci světově 
proslulého vědce Otto Wichterleho

Výstava o životě a práci světově
proslulého vědce Otto Wichterleho

2. 10. 2013

Sté výročí narození slavného českého chemika Otto Wichterleho připomene výstava zahájená v Praze v budově Akademie věd ČR. Wichterle (1913–1997) patřil k zakladatelům makromolekulární organické chemie, jeho objevy vedly k zásadnímu zdokonalení a celosvětovému rozšíření měkkých kontaktních čoček. Pro veřejnost bude výstava nazvaná Otto Wichterle v archivních dokumentech přístupná zdarma do 31. října.

Zkuste si test obecných znalostí

Autoři expozice mapují Wichterleho životní osudy a představují ho nejen jako významného badatele, ale i pedagoga a akademika. Dokumenty a fotografie vybírali kurátoři z Wichterleho osobního fondu uloženého v akademickém archivu.

Výstava přibližuje začátek vědecké dráhy Wichterleho na Vysoké škole chemicko-technologického inženýrství v Praze a ve zlínském výzkumu u Bati za druhé světové války. Wichterle se po válce podílel na reformě vysokoškolského studia chemie. Návštěvník si bude moci například vyzkoušet, zda by uspěl v rozřazovacím testu obecných znalostí, který Wichterle dával studentům prvního ročníku.

Podepsal Dva tisíce slov

V roce 1958 musel Wichterle po čistkách z vysoké školy odejít a Československá akademie věd mu umožnila pokračovat ve výzkumu makromolekulárních látek, jako byly silon, syntetický kaučuk a jiné polyamidy. Stal se ředitelem Ústavu makromolekulární chemie, i ten však musel v roce 1969 z politických důvodů opustit.

Wichterle byl jedním z prvních signatářů dokumentu Dva tisíce slov a stal se poslancem České národní rady. V akademii mu zakazovali cesty do zahraničí a hrozili neprodloužením smlouvy. Po roce 1969 musel omlouvat svou nepřítomnost na celosvětových kongresech chemiků a oftalmologů, kteří ho pokládali za vědeckou kapacitu. Zajímavým dokumentem je proto Wichterleho výuční list z doby, kdy mu zbývalo několik let do důchodu. Po roce 1989 se Wichterle stal prvním polistopadovým předsedou Československé akademie věd a podílel na její transformaci do Akademie věd ČR.

vědci výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.