Hrad Švihov přichystal
zimní výstavu o Popelce

Hrad Švihov přichystal
zimní výstavu o Popelce

5. 10. 2013

Zimní sezonu na vodním hradě Švihov na Klatovsku oživí letos nová výstava Po stopách Popelky. Je věnovaná filmu režiséra Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku, který se na hradním nádvoří a v okolí Švihova před 40 lety natáčel. Výstavy spojené s nejslavnější českou pohádkou, která je oblíbená i v řadě evropských zemí, připravily letos na zimu i další dva památkové objekty - zámek Ctěnice u Prahy a německý zámek Moritzburg, řekl při zahájení výstavy švihovský kastelán Lukáš Bojčuk.

Švihov si v pohádkovém příběhu zahrál Popelčin domov. "Potřeboval jsem bohatý statek, a protože tady je řada stodol a přízemní místnosti, které byly tehdy omšelé a hodily se do historického filmu, mně to vyhovovalo. Ovšem s tím, že popřu samotný hrad Švihov, který tam vůbec neukážu, pouze jednu starou, prastarou zeď z gotických dob," uvedl režisér Vorlíček. K jedné ze zdí tehdy filmaři přistavěli pavlač, do prázdných otvorů zdi vsadili rámy a lehce nerovné sklo a přistavěli bránu, na kterou se dobývá princ hledající Popelku. Možná i proto, že hrad se ve filmu neobjevil, návštěvníci památky si podle kastelána jen málokdy spojí hradní nádvoří se slavnou pohádkou.

Nová výstava přibližuje některé okamžiky z pohádky, Popelčiny oděvy, scénu, při níž kočí najde tři oříšky, fotografie z filmu a další předměty. Jako doplněk může sloužit i stezka okolím Švihova po dalších místech natáčení. Lidé se mohou podívat do sadu, kde měla Popelka stáj s koněm a úkryt pro sovu a kouzelné oříšky, nebo k rybníku, do něhož se při závěrečném úprku převrátil vůz s macechou a nevlastní sestrou Dorou.

Další části projektu Tři výstavy pro Popelku jsou na zámku Moritzburg, kde se v pohádce odehrával královský ples. Německá památka z popularity filmu dlouhodobě těží a pořádá tematické výstavy. Zámek ve Ctěnicích u Prahy letos nabídne některé pohádkové interiéry a také ukázky kostýmů. Každá z výstav je jiná a všechny objekty se budou vzájemně podporovat a motivovat turisty k návštěvě všech objektů. Podrobnosti o projektu jsou na www.3popelky.eu. Výstavy na všech třech památkách končí 2. března 2014.

hrady a zámky naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.