Politici těží z přízně
známých osobností

Politici těží z přízně
známých osobností

20. 10. 2013

Mnohé politické strany sázejí před volbami na podporu známých osobností, především umělců, sportovců a vědců. Velkou podporu mezi umělci má tradičně TOP 09, řada známých lidí podporuje také hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Některé osobnosti se ale tentokrát vyslovili jen pro podporu jednotlivých kandidátů, například pro místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou či lídra pražské kandidátky KDU-ČSL Daniela Hermana.

Za předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga se mnozí umělci postavili už na začátku letošního roku v prezidentské kampani. Strana na svém webu uvádí, že ji budou volit mimo jiné režisér Jan Hřebejk, architekt a historik umění Zdeněk Lukeš, režisér Václav Marhoul, vědkyně Helena Illnerová a zpěvák Dan Bárta.

Mnohé známé osobnosti letos přilákalo Babišovo hnutí ANO, které se sněmovních voleb účastní poprvé a podle dosavadních průzkumů má šanci uspět. Na svou stranu získalo podle svého žokeje Josefa Váňu, desetibojaře Romana Šebrleho, olympijskou vítězku Věru Čáslavskou a podnikatele Radima Jančuru.

Seznam podporovatelů mají na svém webu i lidovci. Část osobností se vyslovila především pro pražského lídra a bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Hermana. Mezi Hermanovými příznivci je ekonom Jan Švejnar, herec a moderátor Jan Kraus a herec Ondřej Vetchý. Dalšího lidoveckého kandidáta Jana Wolfa podporují herec Jan Potměšil a onkolog Pavel Klener.

ODS v těchto dnech zveřejnila spot, ve kterém se pro Němcovou vyslovili například herec Ondřej Pavelka, herečky Iva Janžurová a Zdena Hadrbolcová, dirigent Libor Pešek a psychiatr Cyril Höschl.

Sociální demokracie, která je podle průzkumů favoritem sněmovních voleb, má na své straně herce Pavla Trávníčka a Uršulu Klukovou.

Známé podporovatele má i Strana zelených. Jsou mezi nimi především socioložka Jiřina Šiklová, fotograf Jindřich Štreit, režisér Břetislav Rychlík a geolog Václav Cílek.

politika volby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.