Unikátní výstava o osudech
lidí za druhé světové války

Unikátní výstava o osudech
lidí za druhé světové války

16. 4. 2012

Co jste jedli, jak jste chodili oblečení, z čeho jste měli největší strach? Na to se teď vyptávají opavští historikové posledních pamětníků války. Odstartovali unikátní projekt.

S diktafony a kamerou objíždějí lidi, kteří prožili druhou světovou válku a snaží se zdokumentovat, jak tehdy vypadal běžný život. Zajímá je, to, co obvykle v učebnicích a historických publikacích nenajdeme: co si lidé balili do kufrů, když šli do koncentračních táborů, jaké pocity měli, když nad nimi letadla vyhazovaly bomby, jak se žije týdny ve vyhrabané díře v lese. Ptají se na detaily, na pocity, zkrátka na život obyčejných lidí v neobyčejné době.

Už mají osmnáct rozhovorů, na dalších pracují, výsledky si lidé budou moci poslechnout v sobotu 26. května na velké výstavě v Památníku II. světové války v Hrabyni. Akce bude navazovat na už probíhající výstavu Ženy a válka, která v památníku začala před týdnem a má velký úspěch. Během víkendu na ni přišlo pět set lidí a zájem nepolevuje ani v těchto dnech.

Výstava je neobvyklá tím, že i na ni historikové vsadili na konkrétní osudy obyčejných žen. Nezaměřili se na vojáky, na hrdiny, na politiky, ale na úplně obyčejné dívky a ženy, které za války žily normálním životem. Na výstavě se můžeme seznámit například s životem Zuzany Skácelové, která zažila pracovní tábor v Německu a sedm týdnů strávila s rodiči v bunkru v horách, i s dalšími příběhy žen, jež měly tu smůlu, že mládí prožily na přelomu třicátých a čtyřicátých let dvacátého století.

Mnohdy právě ženy odnesly válku nejhůře. Sice nebojovaly, ale denně zažívaly strach o své blízké, sháněly jídlo, hrozilo jim znásilnění nejdříve od Němců, pak paradoxně od osvoboditelské sovětské armády. „Proto jsme celou letošní sezónu zaměřili na ženy a na osudy obyčejných lidí,“ říká vedoucí památníku v Hrabyni Jana Horáková. „Nejdříve jsme oslovili pamětníky z regionu, postupně se dostáváme k dalším. Je to tak trochu závod s časem, protože často jde o lidi velmi staré. O to cennější je jejich postřehy z běžného života zdokumentovat. A ohromuje nás, jak mnozí z nich mají neuvěřitelnou paměť, přestože jim je okolo devadesáti let,“ vysvětluje Horáková.

Památník v Hrabyni na Opavsku je od dubna do října otevřen denně od 9 do 17 hodin.

válka výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.