Hub už je méně, vadí
jim nedostatek srážek

Hub už je méně, vadí
jim nedostatek srážek

2. 11. 2013

Růst hub v Česku se od minulého týdne zpomalil. Je sice poměrně teplé počasí, houbám ale vadí zejména nedostatek srážek a také vítr. Málo proto rostou v otevřeném terénu, lepší situace je na vlhčích místech. Letní druhy už začínají být vzácné, převládají houby podzimní.

"Pokud by trval současný ráz počasí, tak se bude růst hub zpomalovat. Bylo by třeba více deště, předpověď však není v tomto směru moc příznivá. Všude je také spousta napadeného listí a tak se houby mnohem hůř hledají," sdělil předseda České mykologické společnosti Jaroslava Landa.

Houbaři mohou v těchto dnech najít například čirůvky. Z těch jedlých se hojně vyskytuje zemní nebo stříbrošedá, rostou ale i nejedlé čirůvky střechovité a odlišné. Nalézt lze také hřiby hnědé a žlutomasé, bedly a některé hnojníky. Poměrně dost se vyskytuje i hlíva ústřičná.

Lidé sbírají také holubinky, ale podle Landy nyní rostou zejména podřadnější jedlé druhy, které vydrží dlouho do podzimu. "Vydrží-li počasí, pak budeme pozdně podzimní houby sbírat ještě asi měsíc," dodal Landa.

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.