Burt Lancaster: nejdřív cirkusový 
akrobat, pak oscarový herec

Burt Lancaster: nejdřív cirkusový
akrobat, pak oscarový herec

2. 11. 2013

Málomluvný muž s pevnými nervy a tvrdými pěstmi. To byly typické role amerického herce, producenta a režiséra Burta Lancastera. Díky své vysoké, atletické postavě a široké tváři s velkými rty hrával zpočátku hlavně ve westernech, romantických dobrodružných filmech či gangsterských a kriminálních snímcích.

Z univerzity odešel po dvou letech

Od jeho narození 2. listopadu 1913 uteklo rovných 100 let. Burt Lancaster vyrůstal v chudinské části Harlemu v rodině poštovního úředníka a od dětství se věnoval různým sportům. Díky sportovnímu stipendiu začal studovat na univerzitě, z níž po dvou letech zběhl k cirkusu a roky se pak živil jako akrobat. Do Hollywoodu se dostal v roce 1946 po návratu z vojenské služby ve druhé světové válce.

Od počátku 50. let se snažil hrát také psychologicky složitější postavy a jedna taková mu přinesla velký úspěch a Oscara. Byla to úloha falešného kazatele Elmera Gantryho ve stejnojmenném dramatu z roku 1960.

Tři manželky a pět dětí

Nezapomenutelné role vytvořil v řadě dalších filmů, například ve snímcích Odtud až na věčnost, Obchodník s deštěm, Norimberský proces, Ptáčník z Alcatrazu nebo Atlantic City. Celkem hrál zhruba v sedmi desítkách celovečerních filmů a kromě hollywoodských filmařů spolupracoval i s věhlasnými italskými režiséry, kupříkladu s Luchinem Viscontim (Gepard, Rodinný portrét) nebo s Bernardem Bertoluccim (Dvacáté století).

Burt Lancaster byl třikrát ženatý a měl pěti dětí. Zemřel 20. října 1994, dva týdny před svými 81. narozeninami.

herecké legendy Hollywood
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.