Svatomartinskou husu?
Zájem má stále více lidí

Svatomartinskou husu?
Zájem má stále více lidí

5. 11. 2013

Do zlatova vypečená husa nesmí chybět na slavnostním jídelníčku blížících se Svatomartinských hodů. V těchto dnech je expedují do vybraných restaurací i jediní šlechtitelé hus v České republice z Byňova v Novohradských horách. Zároveň také vybírají nejlepší kusy do chovného hejna. Kvůli zvýšenému zájmu spotřebitelů ho musí zvětšit o tisíc kusů.

Letošní nestandardní průběh počasí s dlouhou zimou měl vliv na snůšku vajec, která byla slabší než obvykle. "Podařilo se vylíhnout 48 tisíc housat, 43 tisíc z nich hned mířilo k chovatelům v Česku, Rakousku i v Německu. Nejlepší husy a housery jsme doplnili do chovného hejna, které teď čítá zhruba 5000 hus a tisíc houserů, a zbytek zbyl na výkrm na svatého Martina a na Vánoce," řekla vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová.

Kvalitu hus z Byňova si pochvaluje i šéfkuchař vyhlášených českobudějovických Masných krámů Luděk Hauser. Svatomartinské hody tam budou od 8. do 12. listopadu. "Na jídelním lístku budou třeba husí játra v sádle, husí paštika a také čtvrtka husy na jablkách a červeném víně s mixem knedlíků a zelí. Husy mají hmotnost kolem pěti kil, takže ta čtvrtka je pořádná porce, když se dá na talíř," uvedl Hauser.

Novohradské husy vykrmené pšenicí a trávou mají vysokou kvalitu masa i peří. Léto prožijí u rybníků v Novohradských horách. Kejhání šestisethlavých hejn se nese do širokého okolí. "Dříve se líhlo i 120 tisíc housat a hejna bývala tisícová. Na chov nás bylo třicet, teď deset," konstatovala Hrvolová.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.