Nejlépe se žije v Praze
a v Plzeňském kraji

Nejlépe se žije v Praze
a v Plzeňském kraji

8. 11. 2013

Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Další oblastí, kde se žije nejlépe, je Plzeňský kraj a na třetím místě je Královéhradecký kraj. Nejhůře dopadly Moravskoslezský a Ústecký kraj. Vyplývá to z výsledků výzkumu agentury Datank. Organizátoři vedle statistických dat zkoumali názory 1400 respondentů z celé země a 18 odborníků. Loni zvítězil Královéhradecký kraj.

Hlavní město vynesly do čela žebříčku pracovní podmínky, kvalitní vzdělání, nejrozvinutější infrastruktura a dostatek kulturních příležitostí. "V Praze je výborná infrastruktura, ale i pracovní podmínky, které jsou podle průzkumu mezi veřejností vnímány jako vůbec nejdůležitější oblast. Vysoce nadprůměrné výsledky má Praha také v oblastech občanská společnost a tolerance, zdravotnictví nebo v možnostech trávení volného času," uvedl analytik Datanku Ondřej Pivoňka.

Na druhou stranu Praha propadla v hodnocení bezpečnosti a životního prostředí, i když aktuální data ukazují v této oblasti pozitivní posun. "Například znečištění ovzduší snížila Praha meziročně o téměř 30 procent," upozornil analytik. Metropole si za to vysloužila v letošním ročníku titul Skokan roku, o kterém rozhodovali pouze odborníci.

Na dalších místech v anketě Skokan roku skončil Liberecký kraj za snížení konkurence na pracovním trhu a Jihočeský kraj za největší snížení počtu nezaměstnaných lidí do 24 let.

Cílem projektu Místo pro život je zmapovat kvalitu života v krajích Česka a iniciovat diskusi o skutečných hodnotách, které Češi vyznávají. Výzkum hodnotí oblast péče o děti a vzdělávání, zdravotnictví a sociální sféry, pracovních podmínek, volnočasových aktivit a turismu, rozvoje infrastruktury, bezpečnosti, občanské společnosti a tolerantnosti, ekologie a přírody.

 

Výsledky výzkumu Místo pro život
pořadí 2013/2012
1. Praha/Královéhradecký kraj
2. Plzeňský kraj/Praha
3. Královéhradecký kraj/Plzeňský kraj
4. Liberecký kraj/Jihočeský kraj
5. Zlínský kraj/Vysočina
6. Vysočina/Liberecký kraj
7. Jihočeský kraj/Zlínský kraj
8. Karlovarský kraj/Pardubický kraj
9. Jihomoravský kraj/Karlovarský kraj
10. Pardubický kraj/Jihomoravský kraj
11. Olomoucký kraj/Středočeský kraj
12. Středočeský kraj/Olomoucký kraj
13. Ústecký kraj/Ústecký kraj
14. Moravskoslezský kraj/Moravskoslezský kraj

Pramen: Datank

životní úroveň
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.